От 1 януари 2024 г. водата в столицата може да

...
От 1 януари 2024 г. водата в столицата може да
Коментари Харесай

Водата в София поскъпва, колко ще струва кубикът?

От 1 януари 2024 година водата в столицата може да нарастне с близо 22,5 %.

Това планува 5-годишният бизнес проект на „ Софийска вода “ за интервала 2022-2026 година, показан онлайн пред потребителите през вчерашния ден.

Водното сдружение предлага цената да стане 2,996 лева./на кубик без Данък добавена стойност, а с налога – 3,588 лева

В момента софиянци заплащат по 2,46 лева за куб. м без Данък добавена стойност.

Поради липса на утвърден бизнес проект цената не е променяна от 2021 година до момента.
Обяснението за по-високото повишаване са заложените по-големи вложения,
с продължаването на концесионния контракт и насъбраната инфлация – увеличени цени на материали и услуги през последните три години.

От приложената графика се вижда предлагането за останалите години до 2026 година

72,8 млн. лв. са вложени от началото на 2022 година до момента. 260 млн. лв. са заложените вложения за целия 5-годишен интервал до 2026 година

54% от вложенията ще бъдат за възстановяване на водопроводната мрежа, 25% за възстановяване на отвеждането на отпадни води, разширение на канализацията в София.

7% от парите ще бъдат вложени в приходни водомери за възстановяване на отчетността, 5% за възстановяване на пречистването на отпадните води в Кубратово. Ще бъде рехабилитирана и пречиствателната станция за питейна вода в Панчарево, написа „ Телеграф “.

Качество

„ Софийска вода “ е постигнала 17 от общо 30 индикатора за качество на ВиК услугите, на които ВиК секторът би трябвало да отговори до 2026 година 5 от тях КЕВР употребява при смяна на цените на ВиК услугите след третата и петата година.

За 2023 година „ Софийска вода “ би трябвало да реализира 36,59%, а до 2026 година те би трябвало да се понижат на 33,29%, възнамерява водната компания. Сред тях са качеството на питейната вода и на налягането в мрежата. В момента загубите на вода са 38,43%.

Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да ревизира част от самостоятелните равнища за качество, които е определила за „ Софийска вода “, откакто сдружението завоюва дело против КЕВР. Такива са равнището на успеваемост за снабдяване на питейна и за филтриране на отпадни води, за рехабилитация на водопроводната мрежа и за събираемост, изясни Васил Тренев, изп. шеф на „ Софийска вода “.

Дружеството е понижило на половина черпената на входа на водоснабдителната система вода. 217 млн. куб. метра са били през 2010 година, а предходната година са 125 млн. куб. м.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР