От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в

...
От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в
Коментари Харесай

Стана ясна точната дата, на която въвеждаме еврото у нас

От 1 януари 2024 година ще плащаме с евро в магазините. Това е индикативната дата за влизане на България в евро зоната.

Тя е посочена в план за промени в разпореждане на Министерския съвет, което урежда активността на Координационен съвет за подготовка на България за участие в евро зоната.

До 30 юни 2021 година Координационният съвет би трябвало да създаде план на Национален проект за въвеждане на евро то в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министърът на финансите и управителт на Българска народна банка, плануват още измененията.

Разписани са и отговорностите на другите институции в страната по въвеждането на евро то. Например Българска народна банка ще дава отговор за софтуера на банкоматите, тъй че да бъде обезпечено, че те ще работят в банкноти евро. Българска народна банка дава отговор и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „ Защита на потребителите “ към Съвета ще следи преизчисляването на цените от лв. в евро с оглед превъзмогване порочната процедура на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и акция за „ почтено въвеждане на евро то “.

Работна група „ Комуникации “ към Съвета ще изготвя осведомителни материали за разнообразни целеви групи (ученици, пенсионери, семейства, хора със специфични потребности, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специфичен информативен уебсайт за евро то.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР