От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите въвежда

...
От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите въвежда
Коментари Харесай

Над 1300 са големите данъкоплатци у нас

От 1 януари 2024 година Националната организация за приходите вкарва нови критерии за установяване на сдруженията като огромни или междинни данъкоплатци и осигурители.

До момента компаниите бяха определяни като „ огромни данъкоплатци и осигурители “ при импортирани над 3 млн. лева в бюджета, като последната актуализация на листата с тези сдружения е направена през 2017 година В унисон с положителните международни практики, Национална агенция за приходите извърши обзор и промяна на лицата, попадащи в обсега на териториална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители “.

Според новите критерии, сдруженията би трябвало да са платили през 2022 година над 3,5 млн. лева налози и осигуровки, след приспадане на възобновените през годината суми, или чистите доходи от продажби да са повече от 300 млн. лева

Посочените суми не би трябвало да са от еднократни покупко-продажби или предписание с имущество.

След Нова година в обсега на териториална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители “ (ТД ГДО) влизат близо 1350 сдружения.

Сред тях са Българска народна банка и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни сдружения и други

Критериите за регистрация в Търговско дружество на Национална агенция за приходите ГДО се съдържат в Заповед № З-ЦУ-2662 от 21.12.2023 година Фирмите, които дават отговор на описаните условия, ще бъдат вписани служебно в регистъра на ГДО.

Повече информация може да се получи от Информационния център на Национална агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 и имейл: [email protected].
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР