От 1 януари 2023 г. всички работници и служители, наети

...
От 1 януари 2023 г. всички работници и служители, наети
Коментари Харесай

Министър Лазаров: От 1 януари работодателите трябва да осигуряват наетите работници минимум върху 780 лв.

От 1 януари 2023 година всички служащи и чиновници, наети на цялостен работен ден по трудово и служебно правно отношение, би трябвало да бъдат обезпечавани минимум върху минималната работна заплата – 780 лева

За земеделските производители и самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния приход се резервира 710 лева “. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на съвещание на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика по време на което отговори на въпроси на депутати по настоящи тематики. „ Законодателството дава задоволително гаранции да няма ощетени лица “, изясни той.

По тематиката за минималната заплата министърът на труда изясни, че плановете на министерството за новия размер от 780 лева са избрани на база на настоящите стопански индикатори, като инфлацията е измерена по отношение на показателите на потребителските цени. Увеличението на най-ниското заплащане за труд е с 20% на годишна база и компенсира инфлацията от началото на 2022 година, акцентира министър Лазар Лазаров. Той добави, че ще бъде основана работна група сред обществените сътрудници и заинтригувани страни, с цел да се разиска въвеждането на европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейския съюз.

В отговор на въпрос за енергийната беднотия вицепремиерът уточни, че тази тя „ не е категория от общественото подкрепяне “ и все още няма обществени заплащания на тази база. Министър Лазаров добави, че Министерството на труда и обществената политика ще поддържа общините в процеса на основаването на Национална карта на обществените услуги и идентифицирането на нужните услуги на тяхната територия. „ Националната карта на обществените услугите е причина за поддръжка на дейностите по Програма „ Развитие на човешките запаси “ за модернизирането и възстановяване на достъпността и качеството на обществените услуги съгласно потребностите на хората, които се нуждаят от поддръжка и грижа “, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР