„От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова

...
„От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова
Коментари Харесай

Министър Гьоков: От 1 януари 2023 г. минималната заплата ще се определя по нов механизъм и ще около 50% от средната


„ От 1 януари 2023 година сигурно ще има нова минималната работна заплата, която ще се дефинира по нов механизъм и цената й ще е към 50% от междинната заплата “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за предаването „ Бизнес.БГ “ на Българска национална телевизия.

„ Настоявам нарастването на минималната заплата да се случи още от 1 юли. Сред съдружните сътрудници и финансовото министерство има схващане за това, само че те считат, че ще бъде казус минималната заплата да се усилва два пъти в годината, което ще сложи в затруднено състояние работодателите “, изясни министър Гьоков.

Той акцентира, че препоръчаното нарастване на пенсиите от 1 юли е заслужено. „ Очакването на българското общество е добавките от 60 лева да станат част от пенсията. Увеличението ще бъде усетено съществено от пенсионерите “, сподели Георги Гьоков.

Министърът на труда уточни, че антикризисните обществени ограничения за предоляване на инфлацията са почнали още с приемането на бюджета за 2022 година „ С него огромна част хората с ниски приходи бяха подкрепени, в това число и пенсионерите “, сподели Георги Гьоков. Той предвижда, че ще са нужни 2-3 години съществени дейности, с цел да може растежът на приходите да компенсира инфлацията.

Министър Гьоков изясни, че в общественото подкрепяне предстоят съществени промени след 1 януари 2023 година Идеята е всички обществени заплащания и пенсии, които не са свързани с застрахователен принос, да бъдат извадени от пенсионната система. Това е доста амбициозна цел, чието осъществяване ще отнеме 2-3 години, добави той.

Той уточни, че Министерството на труда и обществената политика създава пакет „ Солидарност “ с ограничения за поддръжка на украински жители, които ще включват психическо подкрепяне, намиране на работа, обезпечаване на средства за заплащане на квартира в границите на 3 месеца, детски кътове, курсове по български език. В България досега към 2500 украински жители са почнали работа, сподели министър Георги Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР