От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват

...
От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват
Коментари Харесай

От януари догодина: Родителите с болничен за деца до 12 г. под карантина

От 1 януари 2023 година родителите ще могат да употребяват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, сложени под карантина . Това взеха решение депутатите дефинитивно с гласуваните в едно пленарно съвещание на първо и второ четене промени в Закона за здравето.

На първо четене депутатите гласоподаваха измененията с 216 гласа " за " и един срещу . Вносители на законопроекта за промени в Закона за здравето са доктор Силви Кирилов ( " ИТН " ) и група народни представители, измежду които и депутати от " Продължаваме Промяната ". 

Д-р Антон Тонев ( " Продължаваме Промяната " ) , който е измежду вносителите, предложи промените, признати на първо четене, да бъдат гласувани и на второ четене в границите на днешното пленарно съвещание. Д-р Тонев уточни, че сред първо и второ четене не са били направени основни промени. Той разясни, че има едно само техническо предложение по отношение на датата на влизане в действие на законопроекта.

В хода на разискванията доктор Силви Кирилов направи публицистичната корекция точно за датата на влизане в действие на законопректа - вместо 1 юли 2022 година, каквото бе първичното предложение - 1 януари 2023 година Д-р Кирилов уточни, че прави публицистичната корекция по отношение на постъпили мнения на Министерството на финансите и на Националния застрахователен институт за липса на обезпечени средства в актуализацията на бюджета. 

Законопроектът цели да запълни съществуващата законодателна празнина в Закона за здравето , надлежно в Кодекса на труда и Кодекса на общественото обезпечаване, във връзка с краткотрайната нетрудоспособност за гледане на крепко дете, сложено под карантина. Вносителите означават, че съгласно законодателството „ детско заведение “ се отнася към деца до 7-годишна възраст. Така в обсега не попадат учебните заведения , което основава неспособност за родителите на деца до 12-годишна възраст да употребяват болничен за здрави деца, сложени под карантина. Вносителите изясняват, че съгласно Закона за протекция на детето до 12-годишна възраст децата не могат да бъдат оставяни под контрол. Затова се предлага в спомагателните разпореждания за Закона за здравето да се включат и учебните заведения.

В хода на полемиката се чуха оферти за увеличение обсега на децата до 14-годишна възраст, както и за изменение на периода за влизане в действие на законопроекта, които не бяха признати.

Д-р Силви Кирилов изясни, че с измененията се дава правна опция, която не е наложително да бъде употребена. Той изясни, че няма българско семейство, което да не се визира от въпросната смяна . Тоест ние даваме една опция на тези фамилии да бъде облекчено тяхното всекидневие, изясни депутатът. С това деяние спестяваме процедура по промени на три закона, спестяваме доста време за решение на този проблем, сподели той. 

Д-р Хасан Адемов от ПГ Движение за права и свободи означи, че с оферти законопроект вносителите настояват, че се натоварва бюджетът на Национален осигурителен институт с спомагателните 12,8 млн.лв. Адемов напомни, че карантината трае седем дни, от които първите три се поемат от работодателя и също сложи въпроса за възрастта на децата. 
Георги Михайлов от ПГ " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че тази граница, която е поставил законодателят, 12 години, е съответстващата граница. По думите му това е възрастта, до която едно дете, не следва да бъде оставено без надзор.

От ПГ ГЕРБ-СДС възразиха, че с измененията в периодите на влизане в действие на законопроекта, той на процедура се обезсмисля . Красимир Събев (ГЕРБ-СДС) попита за какво не се дава опция на децата до 14 години да получават тази протекция от страната. Той направи публицистично предложение за включване в обсега на закона на 14-годишните, само че предлагането му не бе признато. Проф. Асен Балтов (ГЕРБ-СДС) направи публицистична корекция, законопроектът да влезе в действие от 15 септември 2022 година, само че предлагането му също не бе признато.

В негативен избор Христо Гаджев разгласи, че това е един неправилен законопроект, който няма да помогне в този момент със започването на следващата Коронавирус вълна. Приехме един неправилен законопроект, с безсмислени периоди, разяснява той.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР