От 1 януари 2023 г. линията на бедност за страната

...
От 1 януари 2023 г. линията на бедност за страната
Коментари Харесай

Предлага се линията на бедност от 1 януари 2023 година да стане 504 лева

От 1 януари 2023 година линията на беднотия за страната да стане 504 лева е заложено в план на разпореждане на Министерския съвет за установяване линията на беднотия за идната година. 

Проектът е оповестен на страницата на Министерството на труда и обществената политика (МТСП). Срокът за публично разискване е до 8 август. 

С увеличението на линията на беднотия ще набъбнат и обществените помощи по Закона за общественото подкрепяне и финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания, което ще окаже удобно влияние върху уязвимите и най-ниско доходните групи от популацията, се показва в отчета на обществения министър. 

С последните промени в Методиката за установяване на линията на беднотия за страната се цели размерът на линията на беднотия в България да се дефинира от проучването на Евростат „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”. Използва се един индикатор за установяване на бедността – линията на беднотия, избрана от проучването EU-SILC, като едни и същи индикатори и данни се употребяват в политиките по приходите, в областта на общественото подкрепяне, общественото включване, в региона на пълноценния живот на хората с увреждания и други, написа още в отчета на министъра на труда и обществената политика. 

В отговор на обществените и стопански провокации, МТСП планува националната линия на беднотия и линията на беднотия, употребена от Европейската комисия, да се изравнят през 2023 година, което е в унисон с провежданата политика за понижаване на бедността, се отбелязва в отчета. 

Предложената стойност от 504 лева компенсира изоставането на националната линия на беднотия по отношение на проучването „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”, нараства с 22% (91 лева.) по отношение на размера от миналата година, като за последните 10 година бележи максимален растеж и уголемява обсега на обществените помощи.

С определянето на линията на беднотия от 504 лева за 2023 година финансовата поддръжка за хората с трайни увреждания и месечните обществени помощи ще бъде обновена съгласно опциите на бюджета, написа в отчета на министъра. 

Използването на линията на беднотия, избрана в проучването EU-SILC за 2021 година и оповестено през 2022 година, отразява социално-икономическата среда в страната, пазара на труда и опциите на бюджета. Промените от социално-икономическо естество и свиването на световната стопанска система през 2020-2021 година и първото полугодие на 2022 година са свързани най-вече с последствията от СОVID-19, динамичната макроикономическа среда и цялостното въздействие на интернационалната конюнктура.

Липсата на предсказуемост във връзка с измененията в потреблението и заетостта, свързани с към момента наличните опасности от здравно естество, интернационалната конюнктура и инфлационните процеси, постановат потреблението на справедлив метод при определянето на размер на линията на беднотия за 2023 година според европейската методика на проучването „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) ”, който по едно и също време да подсигурява адекватност на употребяваната статистическа информация и да обезпечи политиките, относими към ограничение на бедността.  
 
През 2022 година линията на беднотия е 413 лв.. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР