От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ...

Сменят бандеролите, бизнесът изненадан от "Държавен вестник"


От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол. Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента.

Смяната на бандеролите обаче изненадва бизнеса.

"Никакви консултации с бранша, не бяхме поканени на срещи да ни се обясни защо, как и точно сега. По време на пандемия, в разгара на гроздобера - прибираме суровина, във вторник научихме от "Държавен вестник", че се сменя бандеролът", каза в интервю за БНР Йордан Чорбаджийски, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара. Бизнесът по никакъв начин не знае защо се налага това, твърди той.

Чорбаджийски прогнозира, че смяната ще доведе до много проблеми на производителите и на вносителите на алкохол. По думите му "60 милиона плаща браншът за хартийки".

В момента никой не печели от това, категоричен е Йордан Чорбаджийски. Декември е най-силният месец за алкохолния бранш и сега трябва да хвърляме боб колко бандерола трябва да поръчаме за декември и колко да облепим, допълни той.

Това значи декември месец по-малко акциз, по-малко ДДС. Абсолютно никой не печели, посочи Чорбаджийски.

"Нямаме нищо против да сменят бандеролите, но да го правят примерно от 1 април или от 1 май, когато вече можем да прогнозираме колко бандерола ще ни трябват", предлагат още от бранша.

Мотивът - всеки път при смяна на бандеролите има алкохол, който остава нереализиран и това води до тежки загуби, защото бутилките не са малко.

По думите му в Европа има много държави, които работят с дигитален бандерол, което дава възможност за контрол, така че да не може да се мръдне "милиметър настрани".
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg