От 1 януари 2021 г. не по-малко от един лев

...
От 1 януари 2021 г. не по-малко от един лев
Коментари Харесай

Не по-малко от 1 лев трябва да стане цената на нощния труд

От 1 януари 2021 година не по-малко от един лев би трябвало е цената на нощния труд.

Това съобщи общественият министър Деница Сачева , откакто двете огромни синдикални организации - КНСБ и КТ " Подкрепа " внесоха 101 586 подписи в отрасловото министерство. Те желаят доста увеличение на цената на нощния и изключителния труд.

По думите ѝ предложенията на синдикатите намерили приложение в настоящето законодателство. Разговорите по тематиките на синдикатите не престават и отсега нататък, увери Сачева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров означи, че преди да стартира пандемията синдикатите събрали подписите във всички браншове на стопанската система. КНСБ желае споразумяване на заплащането на нощния труд по метод, който да подсигурява труда му. Нощният труд би трябвало да бъде обвързван с главната заплата, а не с минималната, акцентира Димитров.

Другото искане на КНСБ е увеличение заплащането на изключителния труд. Най-нетърпимият проблем е със злоупотребяването, предизвести шефът на КНСБ. Конвенцията на МОТ ясно споделя, че сходен режим може да бъде прилаган единствено при непрекъсваеми производства. За това хората желаят сумирано пресмятане единствено при непрекъсваемите производства , настоя Димитров.

С подписката ние подвигаме въпросите да бъдат законосъобразно уредени по Кодекса на труда. Ние не предлагаме сделка с работодателите, а ние предлагаме правни причини и пожелаваме съблюдаване на законодателството , посочи Пламен Димитров. За синдикатите двете тематики са без различни и наложителни.

Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " уточни, че сумарното пресмятане на работното време би трябвало да се ползва там, където е належащо и да се спре разхищаването на труда на хората . Ние ще продължим да настояваме за полагането на ексклузивен и нощен труд, сподели Манолов.

Той регистрира, че в България над 400 000 индивида поставят нощен труд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР