От 1 януари 2021 г. минималната заплата за асистент в

...
От 1 януари 2021 г. минималната заплата за асистент в
Коментари Харесай

1300 лева минимална заплата за асистент в университет от 1 януари |

От 1 януари 2021 година минималната заплата за помощник в университет ще стане 1300 лв., заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след представянето на Рейтинга на университетите през днешния ден. Това ще стане с акт на Министерския съвет.

Сега асистентските заплати са доста ниски и това стопира студентите да се насочват към преподавателската специалност. В същото време, междинната възраст на преподавателите е много напреднала и това вещае рецесия и дефицит след 10-ина години.

Видяхме изкривявания в системата на възнаграждение на университетите - ниски съществени хонорари по принцип, уклон към спомагателни хонорари и ниски заплати за най-ниските длъжности, уточни министърът. " Висшите училища не просто би трябвало да привлекат младежи, а преподаватели да станат най-хубавите студенти, да има изпреварващ растеж за асистентските хонорари ", уточни той.

Определянето на минималния предел е с цел да кажем, че най-важни са преподавателите, добави министърът, само че уточни, че висшите учебни заведения ще би трябвало да платят част от цената за това нарастване, като понижат % прослужено време, понижат губещи бакалавърски и магистърски стратегии, усилят нормата за преподавателска работа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР