От 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г.

...
От 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г.
Коментари Харесай

Първите с втора пенсия могат да си прехвърлят парите в НОИ между 1 януари и 30 юни

От 1 януари 2021 година до 30 юни 2021 година първите 17 000 дами с втора пенсия ще имат право да трансферират парите си в Национален осигурителен институт. Това разгласи в Народното събрание министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, представена от в. Монитор. Ще се отворят коридори посредством промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с цел да могат първите дами с втора пенсия да създадат това. " Ще предложим промени в Кодекса за обществено обезпечаване за две неща.

Едното е смяна и удължение на периода за втори пенсии, а другото е дефинирането на цялостните интервали, в които не би трябвало да важи цялостният коефициент на редукция, тъй че Националният застрахователен институт да може да промени своята методика. Това са оферти, които ще бъдат импортирани до края на тази година ", увери общественият министър. Имаме подготвеност през идващите няколко седмици да публикуваме, по какъв начин ще се случват етапите на погашение, тъй че до края на годината ще има изясненост за всички промени свързани с вторите пенсии, увери Сачева.

Предвижда се междинният размер на пенсията през 2021 година да доближи 488.97лв. лв., при междинен размер за 2020 година 412.28 лева, т. е номиналното повишаване е 18.6 на 100, сподели още общественият министър. Това значи, че нарастването на междинният размер на пенсията ще е със 76.69 лева повече през идната година.

От 1 януари 2020 година с 20% се усилват минималната и оптималната пенсия. Това води до растеж на останалите пенсии - пенсиите за неработоспособност, трудова акцидент, или професионална болест, както и наследствените пенсии, които се дефинират като % от нея.

Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското предписание от 1 юли идната година, от тази дата ще се осъвремени и обществената пенсия за напреднала възраст също с 5 на 100, което води до повишаване на размерите на останалите пенсии не свързани с трудова активност, като такива са пенсията за неработоспособност, тази за военно или гражданска неработоспособност, както и на добавката за непозната помощ, сподели още Сачева.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи за идващия петък обсъждане по тематиката за възстановяване адекватността на политиката за пенсиите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР