От 1 януари 2020 г. цената на природния газ за

...
От 1 януари 2020 г. цената на природния газ за
Коментари Харесай

Еленко Божков: Губим 1,2 млрд. долара след новия газов договор с Русия

От 1 януари 2020 година цената на природния газ за България ще намалее с към 5 %, а входната точка за доставка на синьо гориво се трансформира, разгласи през вчерашния ден енергийният министър Теменужка Петкова.
Никой от държавното управление обаче не е дал отговор на един различен огромен въпрос:
Какво става с парите по остарелия директен контракт – който беше в действие до 2030 година - и по който ние трябваше да получаваме по 120 млн. $ на година, без значение дали Русия транзитира газ през България или не.
„ По-скоро няма да получаваме тези пари, тъй като държавното управление е предоговорило договора. Но въпросът е дали няма да плащаме и наказания, тъй като трябваше да осигурим потенциал за т.нар Балкански поток за Сърбия, а ние закъсняхме “, разяснява пред Lupa.bg топ енергетик.
Същата теза застъпи и енергийният специалист Еленко Божков. Той изясни, че понижената с 5% цена на газа най-вероятно ще се дължи на по-ниската директна такса през Турция за България. За съпоставяне – Румъния усили тройно своята такса.
„ Тези 5% са някаква мноого дребна отплата за това, че стопира огромният пренос през България, от който губим пари. Това е незначително “, изясни Еленко Божков.
Той напомни, че от 1 януари 2020 година преносът за Турция през Украйна стопира и южната ни съседка ще си получава доставките непосредствено по „ Турски поток “, като няма да има потребност да минава по линията Украйна–България -Турция.
Колкото до смяната на входната точка за доставка на съветски природен газ - точка Странджа-2 - тя се наложи, откакто след като „ Газпром “ и Русия взеха решение да извърнат придвижването на газовите потоци. "Ако не бяхме трансформирали точката, просто оставахме без газ ", безапелационни бяха енергетиците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР