От 1 януари 2020 г. Столичната община вече ще има

...
От 1 януари 2020 г. Столичната община вече ще има
Коментари Харесай

Страхотна новина от Столична община, която ще облекчи живота на всички

От 1 януари 2020 година Столичната община към този момент ще има връзка с Агенцията по вписванията и хората няма да е нужно да заявяват парцелите си при покупка или продажба. Също по този начин от следващата година Общината минава напълно към електронни публични поръчки.

Тези два образеца за административна промяна въз основата на дигитализацията даде столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес бе показана тактиката за цифровата промяна на София, чиято съществена цел е да улесни жителите и те да прекарват по-малко време по гишетата.

За да може да се улесни процесът по внедряване на нови електронни услуги, Общината основава ново направление и към този момент ще има зам.-кмет по цифровизация и вложения. Предложеният за поста е Владимир Данаилов, който в този момент е началник на Столичната общинска организация по приватизация и вложения. Ще бъде основана и отраслова комисия в Общината, която да дава отговор за цифровата промяна на София.

Сред първите задания на новия кмет ще бъде да модернизира съществуващите е-услуги и да разшири броя им - от сегашните 50 да станат над 150 в идващите две години. Също по този начин ще би трябвало да се реализира връзка сред съществуващите услуги, защото сега я няма.

"Моето условие е администрацията да не изисква от жителите документи, които самата тя издава, а да прави вътрешна инспекция, тъй че да не натоварваме бизнеса и жителите. Направихме това за записването в детски градини и по този начин спестихме 7 документа на хората ", изясни кметът Йорданка Фандъкова.
"В момента жителите губят приблизително 5 дни в годината за административни процедури. Ние целим това да бъде 1 ден, а след време – да е нула. Да използваме всички тези услуги през телефона, през компютъра ", изясни и бъдещият зам.-кмет Владимир Данаилов.

В тактиката за цифровата промяна на София е заложено по какъв начин да бъде осъвременена е-общината на столицата. Подписан е договр са безплатно съдействие с Европейската капиталова банка, която ще помогне да бъдат създадени плановете за 8 съответни действия, които са заложени в тактиката. Отделно от това ще бъдат заделени и 2 млн. от бюджета на общината за цифровизация, стана ясно от думите на Йорданка Фандъкова.

Владимир Данаилов пък даде съответни образци за планове, заложени в Стратегията.

"Отварянето на данни ще ни разреши да взимаме решения за доста значими ежедневни и злободневни неща, които са значими на битово равнище за жителите. Така да вземем за пример отварянето на данните и основаването на политики, свързани с данните, ще ни разреши заран в 8 без 15 на дадена спирка, основано на точния брой чакащи пасажери, да разберем какъв брой рейса е прагматично Общината да обезпечи за това пътешестване ", уточни той.

Друга концепция е софтуерни компании да разработят разнообразни приложения за "Топлофикация ", градския превоз, сметосъбирането, което би икономисало време на жителите.

Сред плановете е и основаването на единна интегрирана цена за пътешестване с градски и споделен превоз.

"Човек да може да употребява трамвай, метро, тротинетка и споделен автомобил да вземем за пример, и по-късно да има една цена. А не хората да мислят какъв брой билети им трябват и да вършат тактики по какъв начин ще излезе по-евтино. И най-после с телефона да заплати една почтена и нескъпа цена ", разви концепцията Владимир Данаилов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР