От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да

...
От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да
Коментари Харесай

Банките вече ще бъдат задължени да заменят увредените банкноти безплатно

От 1 януари 2020 година банките ще бъдат задължени да заменят развалени български банкноти, без да събират такси и комисиони. Това планува нова разпоредба за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в обращение, която одобри Българската национална банка.

Според статистика на Българска народна банка над 17 милиарда лв. са в обращение у нас. Броят на банкнотите, които използваме всеки ден, е 465 милиона. Статистика към края на юни 2019 година от общия брой 29% са банкнотите от 20 лева, а едвам 2% - от 2 лева

За април – юни 2019 година подправените банкноти са 230 броя. Най-голям дял от тях са тези от 20 лева – 69%.

Най-изтърканите банкноти са от 5 лв. и 10 лв.. Затова хората считат, че би трябвало да се изтеглят от обращение. Много постоянно обаче това основава терзания в работата на боравещите с пари, оповестява БТВ.

Над 400 милиона банкноти са в обращение всеки ден. Колкото и добре да пазим парите си, част от тях стават негодни или незабавно би трябвало да бъдат сменени. По в този момент настоящите правила банките би трябвало да ни сменят негодните пари гратис, само че доста постоянно се постановат комисионни, от които хората недоволстват. След голям брой сигнали за т.нар "възпиращи такси " Българска народна банка одобри нова разпоредба, която задължава банките да вършат замяната безусловно гратис. Най-често обаче банкнотите попадат в пералнята, забравени по джобовете и безусловно се изпират, само че и повреждат.

Надписани, изгорени или даже скъсани на дребни късчета, в случай че парите са в нужната си целокупност, ще бъдат възобновени. Важно изискване е да имате 75% от площта на банкнотата. Ако с рестото са ви върнали единствено половинката на петолевка, да вземем за пример, то още веднъж ще бъдете обезщетени, само че единствено на половина. При по-малки повреди замяната ще ви отнеме не повече от няколко минути, само че в други случаи единствено касиерът няма да ви е от изгода.

Ако в резултат на наводнения или пожари имате мощно повредени банкноти, тогава процедурата за подмяна е много по-дълга и изисква избрани документи. „ Първо би трябвало да се сложат в пакет или в плик, с цел да може да се резервира тяхната целокупност. След това би трябвало да бъде съпроводена от документ - от държавен или общински орган. Това може да бъде полиция, кмет, откъдето ясно да кажат какво събитие е настъпило, че да бъде тъкмо по този метод увредена”, изяснява пред медията Стефан Цветков, основен касиер на Българска народна банка.

Важно е да знаете, че Българска народна банка не приема непозната валута и в случай че имате повредени или захабени банкноти в евро, да вземем за пример, би трябвало да потърсите подпомагане от друга финансова институция.

„ В годините има доста недоволства от консуматори, които отиват в дадена банка с повредена банкнота. Банката или отхвърля, или начислява такса за услугата. За наслада това към този момент ще бъде наказуемо”, разяснява Богомил Николов от асоциация „ Активни потребители”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР