От 1 януари 2019 година максималният осигурителен доход ще се

...
От 1 януари 2019 година максималният осигурителен доход ще се
Коментари Харесай

Maĸcимaлният ocигypитeлeн дoxoд cтaвa 3 000 лeвa oт 2019 гoдинa

От 1 януари 2019 година оптималният застрахователен приход ще се усили до 3 000 лв.. Затова са се споразумяли на среща през днешния ден министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и финансовия министър Владислав Горанов с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда " Подкрепа ". Промените ще бъдат импортирани в Бюджет 2019 година и би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание.

Досега той бе 2 600 лв.. Както към този момент стана ясно, таванът на всички пенсии ще се увеличи до 1 200 лева - или 40% от новия оптимален застрахователен приход.

Увеличаването на прага значи, че хората с високи приходи към този момент ще би трябвало да заплащат по-големи осигуровки. Според закона при месечно заплащане над 2 600 лв. сумите за пенсионно и здравно обезпечаване се дължат върху тях, а над тях - единствено налог общ приход.

Ръстът ще засегне и бизнеса, защото работодателят заплаща 60% от осигуровките.

Правителство и синдикати са се споразумяли още властта да планува 10-процентно нарастване на средствата за хонорари на служащите и чиновниците във всички структури, звена, организации и други, които са на бюджетна прехрана, като най-голямо нарастване би трябвало да има за тези, които работят на терен. Средствата ще се употребяват за покачване на главните заплати, само че не и за спомагателните хонорари за реализирани резултати.

Двете договарящи страни приканват и общинските управляващи да усилят с 10% заплатите./ money.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР