От 1 януари 2018 г. за първи път в историята

...
От 1 януари 2018 г. за първи път в историята
Коментари Харесай

Корупцията в България - последният аватар на комунизма?

От 1 януари 2018 година за първи път в историята на Общността и 11 години след присъединението си към Европейския съюз (2007 г.), България ръководи Съвета на Европейски Съюз. Идвайки оттатък Шенгенското пространство и Желязната завеса, тя зае мястото си в европейското ръководство, заменяйки напусналата поради Брекзит Англия.

Въпреки това, по средата на мандата и в миг, когато еврокомисар Пиер Московиси съобщи в София на 28 април, че " България ще бъде идващият член на Еврозоната ", незадоволителното показване на България във френските медии е такова, че всеки може да се запита дали тази страна в действителност е част от Европейски Съюз, написа френското икономическо издание Les Echos. В най-хубавия случай България е показана като " дребна страна ", макар че е 11-та по величина на площта страна от ЕС; в най-лошия случай единственият идентификационен маркер е увлекателният лайтмотив на " най-бедната страна в Европейски Съюз ". И въпреки всичко през 2016 година съгласно Евростат държавният дълг съставлява единствено 29% от Брутният вътрешен продукт.

Малкa, беднa и най-много разядена от корупцията: това е съкратената скица, по която се разказва България. Впрочем, в случай че в България има корупция и проведена престъпност, те не са там инцидентно, само че значително са " остатъчна особеност " на комунизма, какъвто се е практикувал в продължение на 45 години в България.

29 години след рухването на Берлинската стена, в сегашния европейски миг и оттатък стереотипните показа, България има положителни шансове да се появи там, където никой не чака. Представяйки си един Европейски Съюз, в който " Съединението ще направи силата ", българското гражданско общество се раздвижва, изключително в битката против корупцията, което не е най-малкото му качество.

В една Европа в рецесия, съединението ще направи ли силата?

Дали мотото на българското председателство, че " Съединението прави силата ", което е и мото на Българското Народно заседание, ще се окаже пророческо? Европейското председателство на България към този момент сподели несъстоятелността на теорията за Европа на кръговете, толкоз скъпа за президента Макрон; условието за единение не е непознато на възраждането на " европейския план " в една мислена общественост, преследвана от духа на Брекзит.

Четирите работни посоки, избрани от Съвета на Европейския съюз пред българското председателство, са:
Бъдещето на Европа и младежите - стопански напредък и обществено доближаване Стабилност и сигурност в Европа Европейската вероятност и Западните Балкани Дигитална стопанска система и умения за бъдещето
Стабилността и сигурността в Европейския съюз (ЕС) е тази област, в която България се отличава най-ясно, най-много заради географското си състояние. Пазител на 3 стратегически граници, едната с Турция, другата с Гърция и последната със Сърбия. Сега призмата на корупцията, посредством която България непрекъснато бива предизвиквана, придобива смисъл, вследствие на незаконната имиграция и незаконните мрежи.

Корупцията в България не е балкански специалитет

По време на демократичния преход, в това, което се наричаше " другата Европа ", старите структури на Българската комунистическа партия (БКП) щяха да послужат като основа за развиването на проведената престъпност и мафията. България щеше да стигне до такава степен да илюстрира облиците на Епинал, експертно направени от някои икономисти, лицензирани от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

И по този начин, към края на комунизма, лоялните жители щяха да бъдат излъгани в интерес на мафиотските мрежи, които щяха да си присвоят държавните активи за жълти стотинки. Според тези анализатори, по време на приватизацията локалното население наподобява е разрешило да бъде изиграно от феномен, който е считало, че може да управлява, само че който в последна сметка им се е изплъзнал в интерес на олигархията.

Ако действителността контрастира значително на тази опростена и комфортна доктрина за " вътрешни хора ", безспорно е, че поддържането на " просвета на тайната " и неналичието на бистрота са благоприятствали наклонността за нелегално монополизиране на собствеността на страната. Някои неотдавнашни обстоятелства обаче отразяват едно развиване, което би дало вяра за консолидиране на обстановката, най-много поради публичния подтик и пробуждането на гражданското общество.

Българското общество на протест против проведената престъпност и корупцията

На 23 януари 2018 година някогашният шеф на българските секрети служби, някогашен вертеп на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Кирчо Киров, беше наказан на 15 години отнемане от независимост за злоупотреби с 2,6 млн. евро обществени средства. Става въпрос за човек, непосредствен до Българската социалистическа партия (БСП), която към момента не е приключила инвентаризацията на закононарушенията на комунизма и е изиграла забележителна роля при изземването на същите артикули, нелегално добити посредством приватизация през 90-те години.

Комисията за конфискация на нелегално добито имущество, основана от българския парламент, се самосезира за случая на депутата Делян Пеевски, медиен магнат, забъркан в редица корупционни афери.

И енергийната мафия не остава по-назад в тази чистка. На 23 февруари 2018 година министърът на енергетиката, Теменужка Петкова, упрекната във връзки с компанията " Инерком ", която трябваше да купи активите, притежавани от чешкото сдружение ЧЕЗ в България, подаде оставка.

Българските жители се стремят да бъдат пълноценни европейски жители. Те са изтощени от корупцията, от спирачката, която съставлява тя за развиването на тяхното общество и негативния облик, който се построява към нея. Това се потвърждава от гигантските демонстрации от януари 2018 година, при започване на българското председателство на Европейски Съюз, в които можеше да се прочете " Корупцията прави силата ". Европейската интеграция, атакувайки " културата на секретността " и засилвайки " прозрачността ", ще сътвори удобни условия за очистване на корупцията, значително наследена от отминалата ера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР