От 1 януари 2018 г. търговията на двете най-големи стокови

...
От 1 януари 2018 г. търговията на двете най-големи стокови
Коментари Харесай

Двете най-големи стокови борси у нас ще търгуват на едно място

От 1 януари 2018 година търговията на двете най-големи стокови тържища в България - Софийската стокова борса (ССБ) и Българска стокова борса (БСБ), ще се реализира на едно място. Това разгласи изпълнителният шеф на ССБ Васил Симов на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че от Нова година покупко-продажбите ще се подписват единствено на Софийската стокова борса като всички членове, брокери, търговци, които търгуват на Българска стокова борса (БСБ), ще търгуват на Софийската без да заплащат встъпителни такси, които са типични за всяка една борсова институция.

Васил Симов посочи, че сега Държавната комисия по стоковите тържища и борсите е дала лиценз на три стокови тържища в страната - " Българска стокова борса " АД, " Софийска стокова борса " АД и " Национална стокова борса " АД. Първите две обаче са най-големите в страната, до момента в който тази в Пловдив е с много по-скромен оборот.

Изпълнителният шеф на ССБ осведоми, че след подписания преди към година меморандум за обединяването на двете стокови тържища са почнали дейности и процедури, тъй че да се стигне до сливането на двете тържища и заработването на една още по-голяма и обединена стокова борса в България.

По думите му за разлика от другите търговски субекти - банки, застрахователни компании, компании и други, които се занимават с бизнес, е обикновено да има конкуренция, само че при борсовата търговия е тъкмо противоположното. Според него международната практиката сочи, че в една страна с размерите и стопанската система на България една стокова борса е предостатъчна.

" Най-важното нещо е да се концентрира, да се направи пазар, който е мощно ликвиден. Това значи на едно място да се съберат доста търговци и те да търгуват на едно място ", добави Симов.

Васил Симов се надява преди средата на 2018 година двете тържища и деюре да се обединят.

" Този развой ще продължи няколко месеца, няма да може да отсечем тъкмо 1 януари, може би ще има няколко месеца на напасване, на дотъкмяване на някои остарели покупко-продажби, които са стартирани от минали интервали ", посочи изпълнителният шеф на ССБ.

Той добави, че по-важното е търговците, брокерите и фирмите-членки да свикнат, че ще търгуват на един под на едно място.

Директорът на Българската стокова борса Георги Найденов добави, че двете тържища са си дали шест месеца да уточнят правилниците си, да удовлетворят желанията на акционерите, като действителната търговия от 1 януари ще стартира да се реализира единствено на Софийска стокова борса.

Васил Симов отговори на въпрос, че дружно с Георги Найденов са отворени за обединяване и с Националната стокова борса, само че към този момент липсва сходно предпочитание от страна на борсата в Пловдив.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР