От 1-ви септември България се нарежда до страните от Европейския

...
От 1-ви септември България се нарежда до страните от Европейския
Коментари Харесай

9-валентна ваксина срещу HPV вече е достъпна и у нас

От 1-ви септември България се подрежда до страните от Европейския съюз в предварителната защита на HPV-свързаните болести, осигурявайки безвъзмезден достъп до най-съвременното средство за отбрана против HPV-свързани ракови и други болести на всички девойки на възраст сред 10 и 14 ненавършени години – 9-валентна ваксина против 9-те вида HPV, които са най-честите причинители на HPV болесттите. Ваксината се ползва повече от 16 години в 162 страни по света, измежду които съвсем всички страни от Европа.

Междувременно, започва осведомителната акция „ Защити бъдещето им “ в поддръжка на имунизирането на деца и юноши против човешкия папилома вирус (HPV). Организатор на акцията е, сплотяваща водещи експерти в разнообразни области на медицината и неправителствени организации, чиято цел е предварителна защита на болесттите, свързани с човешкия папилома вирус.

В България имунизацията се обезпечава гратис на девойките от 10 до 14 ненавършени години по Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка, заради тежестта на болестта измежду женския пол. Родителите на деца и юноши до 18 години, които са отвън целевата група по програмата, могат да закупят имунизацията от всяка аптека в страната. Това могат да създадат и всички пълнолетни мъже и дами, тъй като имунизацията се слага на всички лица над 9 годишна възраст и защищава от болести, свързани с HPV.

Кампанията ще бъде съпроводена с поредица  от изявленията с потвърдени експерти, къси просветителни видеа, които ще бъдат излъчени в границите на два месеца в софийското метро. Посланици на акцията ще станат известни български актьори и модерни писатели.

„ HPV предизвиква кондиломи и папиломи, както и някои ракови болести при двата пола. На мъжете HPV може да аргументи рак на пениса, а на дамите – рак на маточната шийка, на вулвата и вагината. При двата пола инфекцията с вируса може да докара до рак на ануса. Така че човешкият папилома вирус е рисков и за мъжете, и за дамите “, изясни доктор Христиана Бацелова - експерт по епидемиология на инфекциозните заболявания.

Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична асоциация подсети: „ Добре е да се сложи ваксина преди да стартират половите контакти, тъй като HPV се предава по този метод. Всеки полово деен мъж или жена ще се срещне с вируса през живота си. Идеята е да осигурим отбрана посредством имунизиране на по-млади хора преди да бъдат изложени на риск от зараза с HPV и следващо заболяване, обвързвано с вируса. Искам да подчертая, че започването на сексуален живот няма никакво отношение към успеваемостта на имунизацията. Мит е, че не би трябвало да се имунизират полово дейни хора. Ваксинирането е належащо и за тях, с цел да се предотврати развиването на заболявания, причинявани от HPV. “

Много страни с Национални стратегии за имунизация против HPV и висок обсег на имунизация измежду таргетните групи следят забележителен спад в броя на случаите на HPV-свързаните ракови и други болести. Такива са Дания, Англия, Португалия, Швеция, Шотландия и други В някои страни се прави половонеутрална имунизация, т.е. с изключение на девойки се имунизират и момчета гратис.

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски заяви, че се разисква разширение обсега на Националната стратегия против HPV – целевата група да станат девойки сред 9 и 18 години, както и осъществяване на необятна осведомителна акция по тематиката.

„ Същевременно Министерство на здравеопазването възнамерява необятна осведомителна акция в обществото за промоция на профилактиката с концепцията да стигнем до мозъците и сърцата на всички български жители. Те би трябвало да знаят за какво е значимо всеки да си прави профилактични прегледи и да се защищава навреме от болести, а когато се появи заболяване, то да се лекува допустимо най-рано “, добави зам.-министърът.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР