От 1-ви април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК

...
От 1-ви април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК
Коментари Харесай

От 1 април аптеките може да не продават лекарства по НЗОК, алармират фармацевтите

От 1-ви април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК артикули - напълно или отчасти, може да бъде прекратен. Това излиза наяве от позиция на Българския фармацевтичен съюз.

От съюза са недоволни от развоя на договарянията с Националната здравноосигурителна каса. Фармацевтите прибавят, че някои оферти на НЗОК, направени по време на договорния развой, ще лимитират достъпа на пациенти до медикаменти.

“През целия интервал на договаряния БФС срещаше известно съмнение от страна на НЗОК по отношение на потреблението на всички софтуерни благоприятни условия на Националната здравно - осведомителна система и на системите на НЗОК за надзор сега на отпущането на лекарствените артикули и препятстване на неправилното разходване на средства от бюджета на НЗОК. В допълнение в последната седмица от договарянията от страна на НЗОК бяха сложени изискания за нови промени, които не са били предмет на разискване преди този момент ”, прецизират от организацията.

Те акцентират, че от НЗОК желаят пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря лекарства, само че някои пациенти не могат или не желаят да ги купят.

" Когато на едно електронно наставление са изписани няколко лекарствени продукта, в условия на дефицит и все по-често срещани усложнения на пациентите да открият някои съответни артикули, се основава императивната неспособност да се получат най-малко тези, които са налични. Ако желаните от НЗОК промени влязат в действие, ще се лишават права на пациентите и ще им се вмени обвързване. Български фармацевтичен съюз изрично отхвърля да взе участие в основаването на сходни ограничавания, които опонират на главен юридически принцип за свободен достъп до здравна грижа, включително – и на достъп до лекарствени артикули ", пишат те в позицията си, представена от БТВ.

От фармацевтичния съюз показват и различен проблем, а точно настояването от страна на НЗОК търговците на дребно с лекарствени артикули да бъдат задължени да подават верификационни данни и към Касата, откакто същите верификационни данни към този момент са предоставени от Българската организация за верификация на медикаментите.

" Второ, в нарушаване на националното законодателство и правото на Европейски Съюз, НЗОК желае да задължи търговците на дребно с лекарствени артикули да подават верификационни данни и към НЗОК, откакто същите верификационни данни към този момент са им предоставени от органа, който управлява регистъра за верификация – Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ). Българският фармацевтичен съюз няма по какъв начин да поддържа сходно предложение, защото то е в прорез с правната уредба ", показват от съюза.

От 1 април 2023 година няма да има подписани и влезнали в действие Условия и ред за дейностите на аптеките и те няма да могат да отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК.

" Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 година няма да има подписани и влезнали в действие Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, което ще е следващата национална рецесия, пред която ще се надигнем за последните две години. БФС е виновна съсловна организация на магистър-фармацевтите в България и по тази причина осведоми за казуса, институциите, медиите и пациентите, че от 1 април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК артикули може да бъде прекратен ", написа в позицията.

Те упорстват да се вкарат всички благоприятни условия за софтуерен надзор върху разходването на бюджета на НЗОК при разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни при съблюдаване на настоящото законодателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР