От 1 септември до 2 октомври е срокът за кандидатстване

...
От 1 септември до 2 октомври е срокът за кандидатстване
Коментари Харесай

Започва прием на заявления за отпускане на стипендии на даровити деца в Търговище

От 1 септември до 2 октомври е срокът за кандидатстване за разпределяне на стипендии по Наредбата за изискванията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени способности от община Търговище. Общо 25 000 лева са заложени в общинския бюджет за задачата през 2023 година

Областите,  за които може да се кандидатства са: обучение, просвета и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите тласъци се присъждат като месечни, годишни или една годишна „ Търговищко дарование ”.

Новост през тази година е, че класиранията, с които се взе участие, би трябвало да бъдат от надпревари, състезания и олимпиади, включени в признатата от Общинския съвет за задачата Програма за ограниченията за стимулиране на деца и младежи с изявени способности.

За стипендията „ Търговищко дарование ” се взе участие с класирания от 1 до 3 място на интернационална олимпиада, конкурс или съревнование или 1-во място на национални такива. Финансовият тласък е в размер до 7 минимални работни заплати, напомнят от управата.

Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от 1 до 6 място на интернационална олимпиада, конкурс или съревнование или от 1 до 3 място на национални такива. Отпуснатата стипендия може да е в размер до 5 минимални работни заплати.

Месечните стипендии се присъждат на деца с най-малко три значими изяви на локално, районно, национално или интернационално равнище, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпускат за интервал от най-много 6 месеца.

Кандидатите за стипендия би трябвало да подадат заявление по пример в Центъра за административно обслужване на Общината и да приложат всички документи, удостоверяващи достиженията им. Необходима е и рекомендация от учител в съответната област, за която се кандидатства, както и служебна записка от образователното заведение, в което учи детето.

Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в период доникъде на октомври.

Церемонията по награждаването на децата и младежите с изявени способности от община Търговище ще се организира в навечерието на 1 ноември – Ден на националните будители.

Програмата за ограниченията за стимулиране на деца и младежи с изявени способности е оповестена в уеб страницата на Община Търговище, раздел „ Общински съвет – Съобщения на Общинския съвет “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР