От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да

...
От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да
Коментари Харесай

От 1 септември: При какви условия ще получите безплатни услуги по банковата си сметка?

От 1 септември 2023 година физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тази сметка ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Тази опция беше обезпечена за жителите с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Какви са изискванията?

Броени дни преди смяната да стане факт от Министерството на финансите оповестиха някои значими разяснения. И по-конкретно:
Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е човек да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги. Всеки жител ще има право единствено на една платежна сметка за съществени интервенции. Чрез сметката за съществени интервенции могат да се правят услуги като внасяне на средства по сметката, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни интервенции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за съществени интервенции гратис единствено на банкомати на обслужващата банка.  Банките към този момент няма да ни таксуват, в случай че теглим заплатата си на гише или от банкомат, само че при едно изискване
Банките към този момент няма да ни таксуват, в случай че теглим заплатата си на гише или от банкомат, само че при едно изискване

Дългият път от кеша към банковите преводи

Припомняме, че с приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година бяха направени промени в Кодекса на труда и надлежно в Закона за ограничение на заплащанията в брой. С тях се вкара задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им хонорари единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в посочена от служащия или служителя банка в страната. Законодателят изключи от това обвързване хората, които работят по трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Платежна сметка по съществени интервенции е вид, който към този момент съществува в Закона за платежните институции и се предлага и сега от банките у нас, само че те са задължени да поддържат " допустими " такси. Също по този начин, съгласно текстовете на закона банките имат право да откажат откриването на такава сметка, в случай че клиентът към този момент има същия тип или различен тип банкова сметка.

А какви са таксите сега?

Към момента за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3.73 лева./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2.37 лева./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1 000 лева.) от разплащателна сметка в офис на банката коства приблизително 3.55 лева или 0.58% от сумата (минимум 6.50 лева.), а от банкомат на банката 0.29 лева или 0.13% от сумата (минимум 0.30 лева.).

Тегленето от банкомат на банка, друга от обслужващата е доста по-скъпо - 1.10 лева или 0.18% от сумата (минимум 1.39 лева.).
 Заплатите в огромните компании - единствено по банков път. Как е другаде в Европейски Съюз?
Заплатите в огромните компании - единствено по банков път. Как е другаде в Европейски Съюз?

Целта е да се пребори заплащането " под масата ", " Възраждане " и Има Такъв Народ са срещу

Европейски Съюз от години предизвиква прекосяването от кеш към банкови преводи

за секване както на прането на пари, по този начин и на злоупотребите при заплащането на трудовите хонорари.

В България е въведен оптимален размер на заплащанията в брой от 10 000 лева, само че той е едвам 500 евро. Във Франция и Италия е надлежно 1000 евро и 3000 евро. Тези предели засягат и заплащането на заплати.

Има обаче и страни като Австрия, Германия и Ирландия, в които заплащанията в брой не са лимитирани. Плащането на заплати " на ръка " в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР