От 1 октомври влязоха в сила нови ограничения, наложени от

...
От 1 октомври влязоха в сила нови ограничения, наложени от
Коментари Харесай

Минимум 2600 лева заплата, за да изтеглим кредит за двустаен апартамент

От 1 октомври влязоха в действие нови ограничавания, наложени от Българската национална банка /БНБ/, целящи стягане на изискванията за жилищно кредитиране . Тези ограничения са отговор на внезапното повишаване на жилищните заеми, което през август доближи 25,5% – най-високият ритъм от 2000 година насам. Според новите правила, комерсиалните банки към този момент не могат да отпускат заеми, надвишаващи 85% от пазарната оценка на парцела . Въпреки това, лихвените проценти ще останат непроменени до края на годината.

„ България продължава да бъде измежду страните с най-ниски лихви в света, нареждайки се в топ пет по този индикатор. Ролята на Българска народна банка е да балансира ползите както на кредитополучателите, по този начин и на банките, с цел да обезпечи непоклатимост и ликвидност в системата “ , разяснява пред „ Bulgaria ON AIR “ кредитният съветник Елена Михайлова .

Тя даде съответен образец с цена на парцел от 200 000 евро , като посочи, че това даже към този момент е ниска цена за двустаен апартамент в София. 

„ Винаги би трябвало да има 15% самоучастие, което са 30 000 лева Отделно би трябвало да имаш разноски по договорката – към 8%, което е към 16 000 евро. Има и 46 000 евро кеш, квалифициран. Което дава 170 000 евро заем. Ако го сложим за 30 година, вноската излиза 1300 лева, което значи, че търсим приход на кредитоискателя 2600 лв. “.

Тя разясни, че банките ще финансират до 85% от цената на парцела , а останалите 15% ще би трябвало да бъдат обезпечени от купувача. Според нея тази мярка не е значително изобретение , защото и до момента огромна част от заемите са били предоставяни при сходни условия.

Другото ограничаване, въведено от Българска народна банка, е обвързвано с оптималния период на жилищните заеми , който към този момент е до 30 години. Михайлова означи, че това също не съставлява забележителна смяна, защото множеството заеми и преди са били отпуснати за периоди до 30 години , като изключение са случаите с 35-годишен интервал на погашение.

Започва оценката на първите планове за саниране на жилища в трите най-засегнати въглищни райони

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР