От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64

...
От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64
Коментари Харесай

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., реши кабинетът

От 1 октомври пенсиите ще се усилят приблизително с 64 лева, а междинният им размер през тази година ще доближи 550 лева Това плануват промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година, които бяха утвърдени от държавното управление.

С промените се предлага пакет от ограничения, посредством които трайно се обезпечава по-висок приход от пенсии както за актуалните, по този начин и за бъдещите пенсионери.

С смяна в Кодекса за обществено обезпечаване се планува тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1,2 на 100 на 1,35 на 100. Този коефициент ще се ползва при изчисляването на пенсиите за трудова активност, които ще се провиснал след 1 октомври, когато законът влиза в действие. По този метод се покачва адекватността на новоотпуснатите пенсии, предизвиква се по-продължителното присъединяване на хората на пазара на труда и нараства процентът на заменяне на приходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г.  Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст да се усили от 300 на 340 лева  Това ще докара до повишаване с 13,3 на 100 на всички пенсии за трудова активност, избрани в най-малък размер. Сред тях са пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври оптималният размер на пенсиите се покачва от  1440 лева на 1500 лева . От същата дата се предлага  обществената пенсия за напреднала възраст да се усили от 148,71 лева на 170 лева  По този метод ще се приложи обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери, защото с 14,3 на 100 ще се покачат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност - пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се пресмятат от размер на обществената пенсия за напреднала възраст.
С измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година са планувани и средства за погашение на добавка от 50 лева на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази поддръжка да продължи до 1 октомври, когато в действие ще влязат наредбите, които ще доведат до повишение на всички пенсии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР