От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се увеличава

...
От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се увеличава
Коментари Харесай

Окончателно пенсиите се увеличават чак от Коледа, добавката става 120 лв. от 1 октомври

От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се усилва от 50 на 120 лв., само че всички пенсии ще се усилят със приблизително 12.5% чак от 25 декември. От 1 октомври се усилва от 380 на 650 лв. компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години.

Така от 1 октомври до края на годината всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец, която не е написана за 2022 година А от 25 декември минималната пенсия става от 300 на 370 лв., оптималната - от 1440 на 1500 лв., а останалите се усилват приблизително с 12.5%, като растежът е и за идната година, в случай че идващият парламент не реши друго.

Това реши дефинитивно Народното събрание през днешния ден, откакто във вторник бе признато, че от 1 октомври ще има и по-високи пенсии, и по-високи добавки, а служебният финансов министър Асен Василев разгласи, че няма средства и за двете ограничения и Народното събрание би трябвало да реши от кое място да се отрежат пари. За отсрочване на нарастването на пенсиите бяха " ИТН ", " Демократична България " и Движение за права и свободи, а групата на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " се разцепи. Българска социалистическа партия защитаваше тезата, че има пари за нарастване и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, а ГЕРБ пропусна част от гласуванията.

Решението бе взето след дни отсрочване и часове диспути, в които през днешния ден се стига до нападки по разнообразни тематики. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС протакаше размяната на реплики с два взаимоизключващите са аргумента - първият, че актуализация по принцип не би трябвало да има, като даже цитира публикация в " Капитал ", където служебният финансов министър Асен Василев споделя, че е пресилено, че бюджетът няма да издържи без актуализация; а вторият че така наречен партии на митинга желаят да отсрочат нарастването на пенсиите. Това докара до рецензии към някогашните ръководещи, че са лицемерни и страдат от биполярно разстройство. От Българска социалистическа партия, чиято група защитаваше нарастване и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, упрекнаха ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански, че е топлата връзка сред " ИТН " и Движение за права и свободи, защото прокарвал настояването на Движение за права и свободи - от 1 октомври да има единствено добавки, само че не и обновени пенсии.

Предложението в действителност е на база на изчисленията на Асен Василев, който сподели, че добавките за всички от 120 лв. на месец от 1 октомври до края на годината ще костват в допълнение 734 млн. лв., а могат да бъдат дадени най-вече още 300 млн. лв.. Отлагането на индексацията на пенсиите със приблизително 12.5% от 25 декември ще коства в допълнение 115 млн. лв., а до тогава по думите му всички ще вземат повече пари - по 120 лв. на месец. Министърът разсея подозренията, че нарастването е единствено от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се трансформира и Кодексът за обществено обезпечаване, където с повишението на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се подсигурява нарастването за в бъдеще. То можело да бъде отстранено единствено в случай че някой го предложи и събере болшинство в идващ парламент. Той сподели още, че от 1 януари, когато линията на беднотия става от 369 на 413 лв., хората с минимална пенсия ще могат да аплайват за спомагателна помощ.

Според Българска социалистическа партия има 455 млн. лв. в спомагателните доходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се усилят пенсиите, и добавките към тях. От " ИТН " упрекнаха социалистите, че ще докарат страната до повдигане на налозите в опит да купят пенсионерите за изборите. Предизборно Българска социалистическа партия напомни, че от 43-ото Народно заседание насам желае актуализация на пенсиите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР