От 1 октомври 2024 г. България се отказва от възможността

...
От 1 октомври 2024 г. България се отказва от възможността
Коментари Харесай

Дерогацията на руския петрол отпада изцяло след година

От 1 октомври 2024 година България се отхвърля от опцията да внася съветски нефт и от този момент " Лукойл Нефтохим Бургас " ще би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Това бе решено от депутати с приемането на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Решението бе взето в сряда по време на съвещание на икономическата комисия
Депутатите от Българска социалистическа партия настояха той да бъде отдръпнат по време на дългия спор през вчерашния ден. " Оттеглете този неприличен закон! Той удря българския народен интерес. С него вие наказвате българската стопанска система и жители ", приканиха социалистите.
Според народния представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев с този проектозакон се санкционира вложител с записана и работеща у нас българска компания, а предлагането на вносителите ще докара до доста увеличение на индустриалните разноски, а с това и на увеличение на цените за българските жители. Гечев реагира остро против спомагателната такса от 20 лева за мегаватчас и уточни, че не се наказва  Русия, която е експортьор на природен газ, а българските консуматори, тъй като тези спомагателни 20 лева на мегаватчас отиват към индустриалните разноски на българската компания " Нефтохим ", а оттова и към бензин колонките. " Докато, примерно, посолството си внася от Русия уран за 1,5 милиарда за 1 година и няма санкции, в България съветският газ ще влиза с наказателни цени ", уточни проф. Гечев. Социалистът прикани за промени, които да доведат до усъвършенстване работата на рафинерията, а не за отваряне на врата за рекет върху " Нефтохим ".
Колегата му Христо Проданов съобщи, че в последните 30 години неолибералните талибани  изясняват по какъв начин пазарът би трябвало да бъде водещ във взаимоотношенията и по какъв начин, когато пазарът дефинира цената, тя е най-ниска и най-справедлива, а тъкмо тези хора желаят в този момент да вкарват това ограничаване.
Социалистът беше безапелационен, че с това решение на ръководещите цената няма да е нито ниска, нито обективна и че спомагателната такса ще се заплаща от българския народ.
Народният представител Борислав Гуцанов попита ръководещите чии ползи пазят, като оферират подобен законопроект - на българския народ или ползите на непознати страни, съчетани с вашите персонални ползи. Гуцанов бе безапелационен, че с решенията си ръководещите от некоалицията са нанесли удар върху атомните ни централи, върху ТЕЦ-овете. " Опропастявате страната - нека по-бързо да си тръгнете. С тези ваши дейности цената ще надвиши 4 лв. в идващите няколко седмици ", заключи Гуцанов.
Ден по-рано водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и народните представители Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев и Петър Кънев се срещнаха със синдикалисти-нефтохимици и обявиха, че не виждат учредения за прибързано преустановяване на дерогацията на съветски петрол. Българска социалистическа партия няма да поддържа ръководещите за проекта, който оферират и за решение, чиято цена ще би трябвало да платят българските жители - неизбежен скок на цените на горивата за крайния консуматор, безапелационни бяха социалистите.
Синдикалистите желаеха срещата, наблягайки пред представителите на Българска социалистическа партия терзанията си за активността на структуроопределящия бранш и загубата на работни места. По думите им няма по какъв начин прекратяването на дерогацията прибързано и смяната на доставките на нефт да не се отразят на цените на горивата за крайния консуматор.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР