От 1 октомври 2020 г. всички фирми, които ползват ток

...
От 1 октомври 2020 г. всички фирми, които ползват ток
Коментари Харесай

От октомври всички фирми на свободния пазар за ток

От 1 октомври 2020 година всички компании, които употребяват ток ниско напрежение, ще са длъжни да излязат от настоящия предпазен пазар, който енергийния регулатор дефинира цените, и да сключат контракт с снабдител на свободни цени. Засегнати ще са 300 хиляди небитови клиенти с годишно ползване от 4.5 млн. МВтч. Това плануват ремонти в Закона за енергетиката, импортирани в петък в Народното събрание от ръководителя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов и негови сътрудници от ГЕРБ и " Обединените патриоти ".

Това значи, че оттогава фризьорски салони, шивашки ателиета, обущарници и даже адвокатски адвокатски фирми, чиито партиди за електроснабдяване са фирмени, ще би трябвало да си намерят снабдители на ток, разнообразни от сегашните крайни доставчици ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ". Тези сдружения също имат търговци на електрическа енергия, които могат да обезпечат електрическа енергия, само че на пазара още редица други частни снабдители, работещи сега с огромните предприятия и междинните компании.

Внесените ремонти са радикално разнообразни от оповестените преди пандемията от ковид да засегне света планове на ръководещите. Предлаганите от Николов през февруари промени предвиждаха от 1 юли 2020 година към 58 хиляди икономически и битови консуматори да бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електрическа енергия, без право да се върнат на предпазените цени. Тогавашната концепция беше от контролирания пазар да се изведат всички икономически консуматори, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите клиенти с присъединена мощ 50 и повече киловата. Изчислено бе, че това ще прелее 12 % от контролирания пазар към свободния с борсовите цени.

Сега обаче е заменен методът и действително либерализацията на пазара ще е надалеч по-ударна и ще обхване доста повече клиенти.

Според претекстовете на вносителите наранени ще бъдат към 300 000 консуматори с годишно ползване от към 4.5 млн. МВтч. След извеждането им, контролираният пазар ще бъде сгънат до 10-10.5 млн. МВтч електрическа сила и на него ще останат единствено семействата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР