От 1 ноември Сърбия няма да може да получава петрол

...
От 1 ноември Сърбия няма да може да получава петрол
Коментари Харесай

Вучич: Оставаме без руски нефт заради санкциите

От 1 ноември Сърбия няма да може да получава нефт от Русия, който се доставя в страната с танкери през Адриатическо море и по-късно по водопровод през Хърватия. Това сподели сръбският президент Александър Вучич, съобщи dariknews.bg.

В края на юни Вучич съобщи, че Сърбия би трябвало да откри опция на съветския нефт поради западните наказания против доставките на нефт с танкери от Русия. Тогава той уточни, че петролът може да стигне до републиката единствено по Адриатическия водопровод JANAF от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна промишленост (NIS), която е 56,15% благосъстоятелност на Газпром петрол и Газпром.

" Какво ще вършим с електрическата енергия, петрола? От 1 ноември за нас няма да има съветски нефт, ще бъдем под наказания (заради рестриктивните мерки на доставките от Русия) “, съобщи Вучич в послание към жителите.

По-рано той съобщи, че от 1 ноември, заради новия пакет от наказания на Европейски Съюз, Сърбия няма да може да внася нефт от Русия и търси нови търговски хранилища, с цел да си обезпечи запаси. Сръбският президент съобщи, че различната суровина - нефт от иракския Киркук - е с 31 $ на барел по-скъпа от съветския нефт, което би довело до загуби за бюджета от 600 млн. $ годишно. В средата на юли сръбският президент допусна, че " в случай че е належащо, може да бъде реализирано съглашение с руснаците за предаване на NIS на страната за периода на глобите и връщането ѝ, когато глобите приключат ".

Николай Шулгинов, началник на съветското министерство на енергетиката, и Ненад Попович, сръбски министър на нововъведенията и софтуерното развиване, се срещнаха по-рано, с цел да обсъдят по какъв начин да се оправят с последствията от идното ембарго върху доставките на съветски нефт за Сърбия.

Пристанище Омишал се намира в северната част на остров Крък в Адриатическо море, където е ситуиран терминал за танкери с петрол и нефтопродукти. На 22 април JANAF, държавният оператор на тръбопроводи в Хърватия, съобщи, че ще продължи да доставя недопечен нефт на NIS след анулацията на пакета от наказания на Европейски Съюз. През януари NIS подписа нов едногодишен контракт с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона недопечен нефт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР