От 1 ноември лекарствата, които се изписват на бяла рецепта,

...
От 1 ноември лекарствата, които се изписват на бяла рецепта,
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването предлага да се върнат хартиените рецепти

От 1 ноември медикаментите, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на книжен притежател, оферират от Министерството на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването показват, че съображение за предлагането са получените десетки сигнали за усложнения от страна на медицинските експерти, които нямат подписан контракт с НЗОК и на които се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят на приети в болница пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, по този начин и на книжен притежател, изясняват от ведомството.

“След осъществен разбор за сходство с правото на Европейския съюз се откри, че публичните връзки, предмет на плана на тази разпоредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една страна членка на Европейски Съюз, като се изключи Естония, няма изрично обвързване медикаменти да се изписват само на електронни предписания. В цялата европейска процедура се позволяват двата типа определяне “, прибавят от Министерство на здравеопазването.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, лекарствените артикули ще могат да се издават както електронно, по този начин и на книжен притежател.

Според Министерство на здравеопазването по този начин ще се обезпечи и подсигурява цялостният достъп на популацията до лекарствени артикули, в това число няма да бъде лимитирана опцията за определяне на лекарствени артикули при домашно посещаване от страна на доктор.

Предложенията за промени са оповестени за 30-дневно публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР