От 1 ноември до днес не сме имали разговори с

...
От 1 ноември до днес не сме имали разговори с
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Финансовият министър бяга като дявол от тамян от нашия сектор

От 1 ноември до през днешния ден не сме имали диалози с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за просвета. Министърът на финансите бяга като демон от тамян от нашия бранш и не желае да приказва за средства, тъй като счита, че ние желаеме пари за заплати, което не е правилно. Искаме пари и за заплати, само че не ги желаеме от Бюджета. Ние работим, с цел да си изкарваме заплатите и не чакаме на страната. Но страната, по закон, е длъжна да обезпечи средствата, които са нужни, с цел да може да действа един културен институт - и спектакъл, и музей, и изложба - държавни и общински културни институти. Така че страната да ти влезе в ролята, а нашият министър, в случай че обича, да бъде по този начин добър да спре да бъде пиар на държавното управление и да се върне в ролята си на юрист на бранша и в частност на нашата колегия, от която произлиза.

Това сподели пред БНР преди днешния митинг пред Министерството на културата ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Министърът на културата беше шеф на Пловдивския спектакъл и познава проблемите, акцентира той:

“Той сподели “да, ще създадем всичко допустимо, да ”. Но това “всичко допустимо ” се вижда, че е не тъй като. Ние поискахме 50% нарастване на бюджета на Министерство на културата, с цел да може да се усилят разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото съглашение, подписано сред синдикати и работодатели за увеличение на началната стартова заплата в нашия бранш, само че, както виждаме, министърът на финансите подмятна едни 50 милиона, с които се пробва да запуши устата на театралите. Но това няма по какъв начин да стане, тъй като ние почитаме сътрудниците си в другите браншове, работим дружно с тях и ние сме в едно тесто забъркани. Няма по какъв начин да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за нарастване на средствата за бранша ".

На последното съвещание на парламентарната комисия по просвета предходната седмица бюджетът за просвета беше отритнат. Според Мутафчиев това е знак, че депутатите са на страната на артистите и считат, че бюджетът е дребен.

" Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на генерации наред ”, акцентира той в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".

Културните дейци не чакат среща с министъра си през днешния ден:

“Министърът няма да беседва с нас, тъй като той по това време ще бъде на Министерски съвет. Най-вероятно ще изпрати контактна група, която да изиска среща с нашата контактна група и ние, като представители на синдикатите, ще се качим и ще представим съответни условия, претенции, както и периоди за осъществяване. И в случай че това не бъде спазено, започваме да желаеме лични оставки, след което затваряме безусловно всички културни институти в България ”.

Първите оставки, които ще бъдат поискани са на хората, които ще договарят през днешния ден и ще поемат ангажимент да съблюдават съответното съглашение.

“Това е единствено, в случай че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има съвещание на Министерски съвет, като се надяваме министър-председателят Денков да предложения протестиращите да се срещнем с него ”.

Мутафчиев се надява, в случай че настояванията на културните дейци не бъдат задоволени дружно с останалите синдикати в бранша, да се стигне до общо решение за затваряне на “абсолютно всички културни институти в границите на седмица ”. Това значи да няма театрални представления и подготовки, да няма музикални събития, да не работят галерии, читалища, библиотеки, концертни зали, театрални зали...

В момента Министерството на културата има дефицит на средства, които не могат да покрият към този момент направени разноски на културните институти и доста хора не могат да си получат средствата, които са към този момент направени поради това, че няма пари, добави Мутафчиев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР