От 1 ноември 2021 г. до края на януари 2022

...
От 1 ноември 2021 г. до края на януари 2022
Коментари Харесай

Мерки за по-евтин ток с 15-30 лв./МВтч за фирми без търговец

От 1 ноември 2021 година до края на януари 2022 година се планува понижение сред 15 и 30 лева./МВтч на цените на доставчиците на ток последна инстанция, осигуряващи компаниите, които не са сключили контракт с търговец на електрическа енергия. Това плануват готови от енергийния регулатор промени в наредбата за ценообразуване на този тип снабдители, каквито са трите електроснабдителни сдружения ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-|Про ". Предстои тяхното публично разискване и приемане на тази мярка, която не може да е по-дълга поради европейските условия. Това оповестиха на взаимна конференция в сряда ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов и служебният енергиен министър Андрей Живков.

Това ще е вторият напън върху цените на доставчиците последна инстанция (ДПИ) в границите на по-малко от три месеца, откакто в средата на юли регулаторът дефинира и те бяха понижени. Очаква се ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про " да не са съгласни.

При влизане в действие на тази мярка, тя ще е незначително облекчение за 256 хиляди компании , които употребяват снабдител последна инстанция за електроснабдяването си, защото не са сключили контракт с търговец, каквото е условието от 1 октомври 2020 година в Закона за енергетиката. Дребни компании като фризьорски салони, дребни кафенета, обущарници и другите, които до тогава бяха на контролирания пазар, имаха девет месеца да си изберат търговец, който да ги доставя от борсата. От излезлите дефинитивно на свободния пазар от 1 юли 2021 година небитови 624 хиляди клиенти обаче единствено 59 на 100 са избрали търговец, сподели министър Живков.

Така тези от тях, които нямат контракт с подобен, не престават да получават ток от трите публични доставчика, които имат лицензи и за ДПИ. Плащаната от тях цена обаче е сред 50 и 100 лева по-висока от борсовата, тъй като концепцията е цената да има дисциплиниращ резултат и компаниите да си избират снабдител от свободния пазар, изясни Иванов.

Регулаторният началник означи, че в деветте месеца временен интервал цените на тока са били релативно спокойни и по тази причина компаниите не са подхванали нищо, само че се надява сегашната обстановка с цените на борсата да предизвикат останалите на ДПИ компании да си изберат търгове в новите три месеца, в които ще им се смъкват цените. С аргумента за дисциплиниращия резултат той отвърна и на констатациите на медиите, че понижението на цените от 15 до 30 лева./МВтч, при утрешни цени от 381 лева на борсата за ток е доста ниско.

" На фона на цените в Европейски Съюз у нас електрическата енергия още веднъж е най-евтината след Полша. Другите държавни управления вземат ограничения, само че никой не си разрешава да мачка пазара ", означи Живков и добави, че единственото, което в такива обстановка може да направи страната, е да обезпечава спомагателна ликвидност на пазара посредством задействане на индустриални мощности. Енергийният министър сподели още, че Министерството на финансите работи по разновидности и за извънбюджетна процедура за погашение на оповестената преди две седмици помощ от. За тази мярка стана ясно, че би трябвало актуализация на бюджета и настоящ парламент, което значи, че най-рано може да стартира да се ползва от декември. Сега обаче излиза наяве, че се търсят разновидности за вдишване на тази сума преди този момент. Ако това стане, двете ограничения ще се ползват по едно и също време.

И Иванов, и Живков още веднъж показаха, че държавното управление не може да спре износа на ток , каквито апели непрекъснато се въртят в общественото пространство, тъй като няма мотив да желае сходно позволение от Европейската комисия..

" Това е допустимо единствено при недостиг на вътрешния пазар, а ние произвеждаме 6 хиляди мегавата, а използваме 4 хиляди ", сподели Иванов.

Помолен да разяснява какво ще е отражението на сегашните цени на борсата върху цените на семействата от 1 януари, когато ще се наложи преразглеждането на сегашните цени, Иванов сподели: " Движението на цените е толкоз лабилно, че човек, държащ на престижа си, не може да прави лекомислени прогнози ".

" Ако през вчерашния ден някой ми беше споделил, че през днешния ден в Германия цената на електрическата енергия ще бъде 302 евро, щях да му кажа, че той не е добре. А ето на, че през днешния ден цената е 302 евро. Ако преди 10 дни, когато цената на природния газ доближаваше 1000 $ за 1000 кубични метра, ми беше споделил, че след 10 дни ще бъде 1600 $, също в никакъв случай нямаше да допускам ", даде образец Иванов. Според него всевъзможни прогнози занапред единствено може да заблудят българските консуматори и същинските планове ще се схванат при започване на декември.

Иванов сподели, че КЕВР стартира разбор за придвижването на цените на борсата и по какъв начин ще се отрази то върху контролирания пазар и напомни, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която има подобен сегмент за бита. От думите му стана ясно, че това състояние, поради което страната ни е търпяла доста рецензии от Европейска комисия, в този момент може да се окаже преимущество при определянето на новите цени за семействата.

" Ще създадем всичко във опциите си да не допуснем огромно нарастване на цените от 1 януари, не вярвайте на прогнози за растеж от 50 % ", сподели още Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР