От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва

...
От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва
Коментари Харесай

До 4.5 млн. евро ще струва преместването на АМ Струма край Благоевград

От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще коства изместването на трасето на Автомагистрала " Струма " край Благоевград , тъй че да се запазят археологическите разкопки на античното римско населено място " Скаптопара " . Това оповестиха на конференция членове от инициативния комитет за спасяването на археологическите разкопки край регионалния град.

 Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на Автомагистрала
Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на Автомагистрала " Струма "

Комунистите не правили автомагистрали и не им пукало за разкопки съгласно премиера

Стана ясно, че към този момент са се събрали над 7 000 подписа в поддръжка на запазването на античното населено място в достоверния му тип и преместването на трасето на Автомагистрала " Струма " .

Припомняме, от инициативния комитет също по този начин внесоха в Общинския съвет в Благоевград предложение за провеждането на локален референдум , на който жителите да решат дали археологическите разкопки да бъдат унищожени под тонове асфалт или непокътнати във типа, в който са съществували над 18 века подземен.

 Археолози копаят за античния Благоевград Обновена
Археолози копаят за античния Благоевград

Комплексът обаче бил малотраен. Ще го залеят с асфалт

Предложеният въпрос за референдум пита локалните дали са " за " или " срещу " за " Запазване и възобновяване на раннохристиянска църква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, индустриални и жилищни здания, открити в тракийското населено място Скаптопара на повърхност от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол ".



 В Благоевград мъдрят античното населено място и трасето на Автомагистрала
В Благоевград мъдрят античното населено място и трасето на Автомагистрала " Струма "

Кметът на Благоевград се разгласи за запазването на античното населено място

В хода на конференцията Лазар Андреев от инициативния комитет добави, че даже трасето на Автомагистрала " Струма " да бъде изместено, това не значи, че срокът за завършването на автомагистралата ще се удължи.

Припомняме и че на 5 май министър председателят Бойко Борисов посети разкопките. Тогава той даде период от 1 месец на археолозите и инженерите да стигнат до решение за трасето на Автомагистрала " Струма ".

Тогава Борисов съобщи, ще се търси решение, което да удовлетвори желанието на локалните за запазването на античния Благоевград , само че в това време ще даде опция за доизграждането на автомагистралата.

 Протест в Благоевград - желаят си античното населено място, а не автомагистрала
Протест в Благоевград - желаят си античното населено място, а не автомагистрала

Борисов отива на персонална ревизия в Благоевград
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР