От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което

...
От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което
Коментари Харесай

Само е-рецепти от 1 май, хартиените отпадат напълно |

От 1 май 2022 година предписването на лекарствени артикули, което се прави на рецептурна бланка с бял цвят да се прави единствено в електронна форма, това планува план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестен за публично разискване на в портала strategy.bg .

Целта на плана е да се усъвършенства процесът по определяне на лекарствени артикули посредством въвеждане на електронна форма на определяне, показват вносителите.

Хартиените бланки трябваше да излязат от приложимост на 1 май миналата година. Впоследствие срокът беше продължен на два пъти, след възражения от страна на лечебните заведения. 

„ Причината, която постанова изработването на проектa на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули е постъпило писмо от Професионалната организация на болничните фармацевти в България, което касае процеса по приемането на лекарствени листове от болничната аптека, на които са предписани лекарствени артикули за приети в болница пациенти.  При приемане на лекарствен лист в електронна форма магистър-фармацевтът от болничната аптека ще може да основава посредством профилиран програмен продукт втори електронен образец на подписан лекарствен лист под същия номер с добавена в края на номера писмен знак „ А “, който не съдържа автограф на лекуващ доктор и шеф на поделение “, се споделя още в претекстовете им.

С плана се основава опция за електронен обмен на документи, което ще облекчи работата на експертите, които предписват и отпускат медикаменти, които са отвън обсега на е-системата.

Проектът е отворен за публично разискване до 26 април т.г. С пълния вид и претекстовете към него
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР