От 1 март цената на природния газ намалява до 28,64

От 1 март цената на природния газ намалява до 28,64 ...

По-ниска цена на газа за март утвърди КЕВР


От 1 март цената на природния газ намалява до 28,64 лева за мегаватчас без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС, реши Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът очаквано утвъри предложената още в началото на януари прогнозна цена на "Булгаргаз".

Така, за третия месец на 2021 цената на суровината ще е с около 13 на сто по-ниска, след като през февруари газовата компания доставяше газ на своите клиенти при цена от 30,39 лева за мегаватчас. Промяната  няма да се отрази върху цената на парното, електроенергията и топлата вода, поясняват от КЕВР.

По приетата още миналата година нова методика цената на природния газ вече се определя и утвърждава в началото на всеки месец, а не както бе по-рано преди на всяко тримесечие.

По време на открито заседание в КЕВР преди дни от "Булгаргаз" предупредиха за очаквано повишение на природния газ от април. Причината е поскъпването в последните месеци на алтернативните на природния газ горива (газьол и мазут), които участват във формирането на цената на природния газ у нас.

Петролните деривати играят роля при ценообразуването на газа от "Газпром Експорт", както и от газа от Азербайджан. В микса на "Булгаргаз" през този месец се включва още и природният газ, добит от газохранилището в Чирен.

Източник: manager.bg