От 1 март тон условно гориво, добивано в рудниците на

...
От 1 март тон условно гориво, добивано в рудниците на
Коментари Харесай

С 13% поскъпнаха въглищата от Мини Марица-изток

От 1 март звук условно гориво, добивано в рудниците на " Мини Марица-изток " към този момент коства 87,35 лева, при 77 лева до момента, т.е. покачването на цената е с малко над 13%. Това заяви изпълнителният шеф на държавната въгледобивна компания инженер Илза Чинкова пред БНР-Стара Загора.

Цената на въглищата не е обновена от 2014 година, а синдикатите в сдружението неведнъж алармираха, че това води до проблеми с ремонтната и капиталовата стратегия и затруднява работата.

Повишаването на цената ще помогне и да се стабилизира активността на предприятието, от чийто рандеман зависи снабдяването с въглища на топлоцентралите от комплекса " Марица-изток ".

" През миналото близо десетилетие вложенията във въгледобивното сдружение са били неглижирани, изключително във връзка с главната активност, което в този момент би трябвало да бъде наваксано. Може би това се дължи на упованието, че въгледобива ще има затихващи функционалности, само че в този момент се постанова с бързи темпове да компенсираме, в изискванията на рецесии, с цел да подсигурим техниката и да осигурим по-високия рандеман ", разяснява Чинкова.

Инженер Илза Чинкова пое ръководството на предприятието от февруари, като по думите ѝ, то е било с насъбрани загуби и с демотивирани чиновници.

" Въпреки че предходната година е реализиран сериозен рандеман от 27 млн. тона въглища, сдружението е приключило годината на загуба. Имаше и съществени проблеми в производствено-технологичната част на сдружението ", сподели още Чинкова.

Повишената цена и по-високият рандеман ще доведат и до по-добри доходи за служащите и чиновниците, само че се постановат съществени вложения и компенсиране на по-високите цени в електрическата енергия, горивата и аварийните елементи.

По думите на Илза Чинкова, би трябвало да се отстоява дългогодишно да работят мините, като най-малко в околните 15 години те са наложителен главен детайл, гарантиращ енергийната самостоятелност на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР