От 1 март софийският булевард Витоша става пешеходна зона до

...
От 1 март софийският булевард Витоша става пешеходна зона до
Коментари Харесай

Без коли по Витошка от 1 март, мръсният въздух се мести по кварталните улици

От 1 март софийският бул. " Витоша " става пешеходна зона до храм Света Неделя.

Това реши Столичният общински съвет след двучасов спор за проблемите, които смяната ще аргументи на живеещите и работещите в региона. 

Според съветниците от ГЕРБ възбраната за придвижване на коли в сектора от булеварда от " Алабин " до " Стамболийски " е за да спре директният трафик през центъра и е част от борбата с мръсния въздух.

" Правим хората щастливи, не вършим колите щастливи ", изясни ръководителят на комисията по архитектура Силвия Христова. Тя напомни, че да се изминават 10 000 крачки дневно е здравословно. 

Каква екология, какъв чист въздух, на пешеходната зона чист, а по вътрешните улици замърсен, щом колите се реалокират да се движат по тях, реагира Калоян Паргов, водач на Българска социалистическа партия - София. Той посочи, че съгласно предоставените числа става дума за от 300 до 500 автомобила дневно, които от новата пешеходна зона ще се пренасочат на процедура по дребните улици. Аз няма да съм идиотът, както ще ни назовават хората, в случай че вземем това решение. И не желая да се извинявам с вас, безапелационен бе Паргов пред сътрудниците си от ГЕРБ. Той се разгласи за затваряне на целия център на София, като преди този момент обаче се обезпечат паркинги и различни направления. 

Замърсяването ще се усили, няма да се понижи, поддържа го Иван Таков, който посочи: Освен червен, аз съм и зелен. Той прикани най-малко да се отстрани синята зона по част от ул. " Алабин ", където тапите и в този момент са големи. 

Категорично " срещу " новата пешеходна зона се разгласи и съветникът от Съюз на демократичните сили Борислав Бориславов, ръководител на групата на Република България на " Московска " 33. Витошка е софийският Слънчев бряг, съобщи той. 

Бориславов акцентира, че в този регион на столицата се намира цялата администрация и там няма единствено хора, които се разхождат и пият кафе, а и хора, които си правят работа. Той попита дали идното въвеждане в употреба на 74-метрова " Сити тауър ", към която ще бъде вероятен достъп с автомобил само по улица " Алабин ", няма да затрудни в допълнение трафика в региона. 

Да спрем рестрикциите върху хората, настоя и Станил Станилов от " Патриоти за София ". 

Зам.-кметът по превоза Евгени Крусев призна пред OFFNews, че след превръщането на бул. " Витоша " в пешеходна зона автомобилният трафик се е преместил по успоредната " Цар Асен " и евентуално това ще се случи и с други квартални улици след удължаването на зоната без коли по булеварда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР