От 1 март Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания

...
От 1 март Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания
Коментари Харесай

„Български пощи“ поемат разпространението на вестници и списания у нас

От 1 март „ Български пощи “ поемат разпространяването на печатните издания у нас, стана ясно по време на днешното държавно съвещание.

Това се случва откакто досегашният водач на пазара – „ Лафка Маркет “ АД, разгласи изненадващо, че приключва активността си след прекъсването на частните моментни лотарийни игри, продавани в стотиците павилиони на веригата из цялата страна.

Транспортният министър Росен Желязков рапортува на премиера Бойко Борисов, че е провел среща с издателите, с цел да изяснят неяснотите към разпространяването на вестници и списания. По време на днешното държавно съвещание той уточни, че тази активност ще се дотира от бюджета, защото е на загуба.

Той изясни, че на пазара няма друга компания, с изключение на пощите, която да може да извърши този ангажимент, защото той генерира недостиг. По думите му през идващите месеци ще се проучва размерът на недостига и той ще бъде стихотворец от бюджета.

„ Български пощи “ ще се яви като единствената на този стадий опция за превозване и дистрибуция на печатни издания, което не значи, че в случай че има интерес и от други, не могат да правят активността. Това сподели в изказване в Министерски съвет министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

Той уточни, че издателите ще получат и бонус – ще им бъдат изисквани по-малки отстъпки от цената на вестниците и списанията спрямо тези на „ Лафка “. След „ разбор в действителна пазарна обстановка “ отстъпките може да бъдат преразгледани, стана ясно от думите на министъра на известията.

„ Тази отплата, която ще бъде предоставена на „ Български пощи “ от държавния бюджет по смисъла на Закона за обществените предприятия, ще се явява форма на подкрепяне на издателската активност, тъй като ще разреши процентът, който издателите дават на „ Български пощи “ като отстъпка за превоз и дистрибуция, да бъде понижен. В момента се договарят параметрите и се подписват контракти сред „ Български пощи “ и издателите и „ Български пощи “ и крайните точки на продажба “, уточни министърът.

Той предлага общините и „ Български пощи “ да работят дружно за определянето тук-там за търговски обекти, които да заместят „ Лафка “.

Министърът означи, че крайните точки на продажба до момента, дружно с обектите на Lafka, които към този момент не работят, са били към 6 000, като включват както станции на „ Български пощи “, по този начин и магазини и бензиностанции.

„ С отпадането на близо 1 100 обекта от Lafka, през идващите месеци ще се опита това нещо да бъде обезщетено от други обекти. „ Български пощи “ имат подготвеност за още 300 пощенски станции, които съставляват места с изявен пътникопоток “, съобщи Желязков.

„ Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без медиатор. Въпреки че това ще ни коства субсидия – ще даваме пари за тази работа, само че ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност “, безапелационен е министър председателят Бойко Борисов. /tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР