От 1 февруари 2023 г. до 31 декември 2023 г.

...
От 1 февруари 2023 г. до 31 декември 2023 г.
Коментари Харесай

Община Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

От 1 февруари 2023 година до 31 декември 2023 година в Габрово влизат в действие новите размери на пониженията на цените на пътешестване по съществени градски линии и междуселищния авто превоз, за възпитаници и пенсионери, както и безплатното пътешестване на децата до 10 навършени години.

Това беше оповестено през днешния ден на брифинг за медиите на кмета на Габрово Таня Христова, в който участваха и отрасловите заместител – кметове.

Въпреки късия период от оповестяването на мярката до влизането й в действие, Община Габрово постави оптимални старания, с цел да я приложи в полза на жителите. „ Ясно си даваме сметка за сложната обстановка, предкоято ние – общините сме изправени. Очаква ни нелека година, без изясненост по кое време ще бъде признат новият държавен бюджет. Едновременно с това всички усещат инфлацията, по тази причина се постарахме оптимално бързо да въведем понижението на цените на картите. Това е значимо за хората, без значение от съществуващия риск за вредите върху транспортното сдружението. “ – акцентира кметът Таня Христова.

Според Постановление на Министерски съвет от 25.01.2023 година, отпусканите средства от страната за компенсиране на пониженията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на образование и студентите постоянно образование, в това число докторантите в постоянна форма на образование се усилва от 30 % на 70%. За пенсионерите компенсацията за понижено пътешестване е увеличена от 20% на 40%. Както и се вкарва нова категория, съгласно която деца до навършването им на 10 години ще пътуват гратис.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътешестване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лв. вместо досегашните 26 лв. за учащите;27 лв., вместо 34 лв. - за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09:00 до 16:00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово против 10 лв..

В рамките на три работни срещи, в които зам.-кметът Мария Йозова взе участие с вицепремиера и министър на превоза и известията и представители на Автомобилна администрация, са обсъждани спомагателни инструкции от министерството за използването на въпросното разпореждане, които се чака да бъдат получени, както и образеца на самите абонаментни карти.

Мярката се вкарва, с цел да не се допусне напрежение и ощетяване на жителите на община Габрово, само че няма изясненост в какъв размер ще е компенсацията, която страната ще отпусне за месец февруари и дали оповестените обществено средства за нея ще бъдат задоволителни за покриване на всички карти до края на годината. Възможно е пониженията да бъдат последвани от по-голям интерес към абонаментните карти по отношение на миналата година, която е взета за база, върху която са направени изчисленията.

Трябва да е ясно още, че в постановлението на никое място няма текст, касаещ закупените едномесечни карти преди 1 февруари, което значи, че те не могат да се анулират и не могат да бъдат връщани пари на хората.

Най-голямо терзание буди фактът, че плануванаъа мярка е до края на календарната година т. е. до 31.12. 2023 година, което значи, че от 1 януари 2024 година би трябвало да се вкарат още веднъж старите цени на абонаментните карти. Имаме увещание, че общините ще получат средствата за тази отплата.

„ Надявам се страната да съблюдава този ангажимент, в противоположен случай доста транспортни сдружения в страната, освен габровското, биха били сложени в извънредно сложна обстановка. “ – разяснява още по тематиката заместник-кметът Мария Йозова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР