От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин

...
От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин
Коментари Харесай

Специални събития на 26-тия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ със световни имена от музикалната и театрална сцена

От 1 до 11 юни Варна още веднъж ще е хазаин на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “. По традиция най-големият сценичен конгрес в страната ще покаже най-хубавото от българската сцена през миналия сезон, както и многообразие от театрални форми в продукции на забавни непознати трупи.



За своето 26-то издание фестивалът задълбочава съдействието си с Международния музикален фестивал „ Варненско лято “, взаимно с който осъществя програмата „ Интермецо “ . В нейните рамки за първи път във Варна ще гостува един от най-големите гласове в известната музика Лиса Джерард дружно с вокалния хор „ Мистерията на българските гласове “. Световноизвестната певица от дуото Dead Can Dance, носителката на премията „ Златен глобус “ за музика (за кино лентата „ Гладиатор “, основана взаимно с композитора Ханс Цимер), е специфичен посетител на хора в техния нов албум „ БууЧииМиш “. Той излиза публично в целия свят на 25 май  с продуцент Шуберт Мюзик Пъблишинг. Концертът във Варна ще е неговото първо театрално показване в България. Първият сингъл от албума " Pora Sotunda " беше публикуван през декември 2017 година и публично показан в ефира на BBC. Албумът съдържа още истински композиции и преработки на фолклорни мелодии, основани от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел, които ще могат да се чуят онлайн. На сцената ще излязат още международният първенец по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман дружно с изтъкнати български музиканти и струнен оркестър от Варна с диригент Любомир Денев-син. Концертът ще е 12 юни от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.



Програма „ Интермецо “ продължава партньорството на двата фестивала да показват сателитни прожекции от програмата Метрополитън опера онлайн “ на една от водещите в света оперни подиуми в Ню Йорк. В нейния настоящ сезон българската прима Соня Йончева има рекордно присъединяване в три продукции. Варненската аудитория ще има опция да я види на кино-екран в спектакъла „ Бохеми “ от Пучини на 14 юни от 19 ч. още веднъж в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

В афиша на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “ са включени също и други вълнуващи театрални продукции, предавани по спътник. Необичайният театър на съветския режисьор Тимофей Кулябин върху Чеховите „ Три сестри “ на сцената на Театър „ Красный факел “ в Новосибирск се трансформира в същинска сензация освен в Русия, само че и в Европа. В него актьорите извършват своите функции на жестомимичен език, с което режисьорът акцентира взаимното недоумение и живеене като че ли в откъсната действителност на емблематичните Чехови герои. Представлението е издигнато като хореографска и музикална партитура с жестове и тон, като това придава невероятна активност и дълбочина на възприемането му. Във Варна публиката ще може да го съпреживее от кино-екран в зала „ Европа “ на Фестивалния и конгресен център – Варна на 2 юни (със надписи на български и съветски език) и на 5 юни (със надписи на български и британски език).



Тази година от към този момент също обичайна стратегия на „ Националният спектакъл – Лондон онлайн “ фестивалът ще показа хитовата продукция на първата английска сцена „ Хеда Габлер “ от Хенрик Ибсен. Тя ще се види в актуалния прочит на Иво Ван Хове – един от най-интересните европейски театрални режисьори през днешния ден – и във версия на драматурга Патрик Марбър, прочут като сценарист на кино лентата „ Отблизо “. Невероятната Рут Уилсън (сериала „ Аферата “) прави запаметяващо се преобразяване на съдбовната и енигматична Хеда Габлер, една от знаковите героини в модерната драма. Прожекцията ще е на 8 юни още веднъж в зала „ Европа “ на Фестивалния и конгресен център – Варна с превод на български език.

Билетите за всички събития от програмата на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “ във Фестивалния и конгресен център – Варна към този момент са в продажба на билетния център, както и онлайн на www.fccvarna.bg

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2018 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ със съдействието на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за спектакъл. Програма „ Интермецо “ се осъществя в съдействие с Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ с поддръжката на Фондация „ Америка за България “. Медийни сътрудници на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна - БНР, Телевизия и вестник „ Черно море “, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник, Petel.bg, Градското списание, макар.com и Портал „ Култура “.

За информация за всички събития от фестивалната стратегия и настоящи вести, следете фестивалната интернет страница www.viafest.org, както и фестивалния профил във Facebook.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР