От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще

...
От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще
Коментари Харесай

Министър Вътев: До 10 октомври пчеларите ще получат финансово подпомагане

От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат изключителното подкрепяне по подмярка 22.1 от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година Това заяви министърът на земеделието и храните на среща в Министерство на земеделието и храните с представители на осем протестиращи браншови организации от бранш „ Пчеларство “, оповестиха от земеделското ведомство. 

По подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “, годните заявки са 4905, като се планува да бъдат подкрепени над 623 хиляди пчелни фамилии с към 6 млн. лева. 

Като друга незабавна мярка за поддръжка на бранша министър Вътев уточни схемата „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, по която на днешното си съвещание Министерският съвет планува да бъдат обезпечени спомагателни 63 млн. лева за земеделските производители. Той осведоми и за идно подкрепяне по de minimis за фермерите.

Браншовите организации срещнаха министъра със усложненията, пред които са изправени, в това число ниската изкупна цена на пчелния мед. Те сложиха въпроса за етикетирането, проследимостта и контрола при вноса от трети страни, както и за проучвания в упълномощени лаборатории. 

Министър Вътев ги срещна с визията си за законодателни промени, свързани с използването на пасищата и новия повсеместен метод към производството на храни, залегнал в провеждането на консултативни препоръки. 

Участниците в срещата се сплотиха към редица благоприятни условия за възстановяване на обстановката в бранша и показаха общо мнение, че кооперирането е един от инструментите за възстановяване на пазарното наличие на пчеларите.

В срещата участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Георги Тахов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР