От 1 декември столичани ще могат да следят в реално

...
От 1 декември столичани ще могат да следят в реално
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще показва чист ли е въздухът в София в реално време от декември


От 1 декември столичани ще могат да наблюдават в действително време чистотата на въздуха в София. Това ще се случва благодарение на мобилно приложение, заяви БГНЕС.

„ Нашата упоритост беше да създадем лична система, да можем да покрием оптимално територията на общината, тъй като информацията ни дава опция да реагираме и да подхващаме ограничения, а въпреки това жителите да са осведомени когато и да е на денонощието”, съобщи Фандъкова и сподели, че все още в уеб страницата на общината могат да се наблюдават данните, предоставени от Изпълнителна агенция по околна среда, както и данните от прогнозата за предстоящо замърсяване на въздуха.

Фандъкова акцентира, че новите датчици са част от над 100-те ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в града.

Очаква се устройствата да бъдат инсталирани до края на лятото. Такива датчици ще има в „ Западен парк”, „ Овча купел”, „ Красна поляна”, „ Централна автогара”, „ Военна академия”, „ Орландовци” и в други региони на София. Създаването на общинската система се осъществя по план, финансиран по стратегия „ Балкани – Средиземно море”, по която Столичната община получава 500 000 евро за разбори, закупуване и монтиране на датчиците и създаване на модел за справяне със замърсяването на въздуха. Такава битка водят още Солун, Никозия, Тирана и Скопие, които също ще употребяват средства по тази стратегия.

„ При нас единственият замърсител, който остава над нормите, макар че дните с превишения доста понижават, са фините прахови частици. Тези станции ще мерят и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5”, добави още Фандъкова и добави, че 70% от жителите считат, че би трябвало да вземат участие в процеса по запазване чистотата на въздуха като оставят колите си вкъщи.

Попитана дали информацията от датчиците ще бъде налична и по спирките на градския превоз, кметът отговори, че сега се изследва тази опция, само че те ще са налични онлайн и посредством мобилно приложение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР