Кой е мъжът, заснет да бъде нападнат в Ниамей след държавния преврат в Нигер?

...
От 1 август редица акаунти на прохунтата споделят видеоклип, който
Коментари Харесай

От 1 август редица акаунти на прохунтата споделят видеоклип, който според тях показва, че свален нигерски министър е бил нападнат по улиците на Ниамей след държавния преврат. Но всъщност човекът в тези видеоклипове не е член на правителството на Нигер, той просто е поддръжник на сваления президент.

Ако имате само минута

От 1 август в социалните медии се разпространява видеоклип на мъж, който е жестоко бит от група, от поддръжници на продължаващата държавен преврат в Нигер. Някои от тези разкази казват, че мъжът във видеото е сваленият министър-председател или вътрешен министър. Но мъжът във видеото не прилича на нито един от тези мъже. Освен това една от тези ключови фигури е в чужбина след преврата, докато другата е задържана от управляващата хунта. Член на президентската партия каза на екипа на наблюдателите на FRANCE 24, че не разпознава мъжа във видеото, чиято самоличност остава неизвестна.

Проверка на фактите: Подробно

Във видеото се вижда как мъж в кафяв костюм е бит, удрян с юмруци и ритан въпреки отбранителните си и неагресивни действия. Нападателите му го хвърлят на земята и го атакуват отново, след което мъж в червена риза се намесва и го издърпва.

Според тези, които споделят изображенията, се смята, че мъжът е член на правителството на Мохамед Базум, бившият президент на Нигер, свален от власт чрез военен преврат на 26 юли. „Вътрешният министър на Нигер (MINAT) е бит по улиците след държавния преврат“, каза един потребител в публикация на 3 август.

Няколко различни версии на публикацията твърдят, че различни политически фигури са бити от тълпата. В надписа по-долу потребител твърди, че мъжът във видеото е бившият министър-председател на Нигер.

 

Видеозапис, заснет в Ниамей, пред офисите на президентската партия

Първо, можем да разберем кога и къде е заснет този видеоклип, за да се определи дали е свързано със ситуацията в Нигер.

Една улика за времето и мястото на сцената е черният облак в небето и горящата кола, които се виждат във видеото.

 

Сцената много наподобява сцени, заснети от журналисти в Ниамей на 27 юли, ден след преврата.

Видеоклипове на очевидци, публикувани на този ден, показват сцената пред централата на Нигерската партия за демокрация на Мохамед Базум и партията на социализма (PNDS-Tarayya). В края на това видео нападнатият мъж избягва през вратата на сградата, за да намери убежище вътре.

 

Можете дори да разпознаете един от мъжете в групата нападатели на видео на живо, споделено на 27 юли от нигериец в централата на PNDS-Tarayya.

 

И така, това видео наистина е заснето в Ниамей, столицата на Нигер, на 27 юли, ден след военния преврат. Атаката срещу този човек е извършена в контекста на щурмуването на централата на PNDS-Tarayya, президентската партия на Мохамед Базум, от протестиращи прохунтата.

Не министър-председателят или министърът на вътрешните работи 

След като потвърдим местоположението, трябва да се заемем с твърдението, че жертвата е бивш министър.

Успяхме да научим повече за настоящите обстоятелства на тези двама министри след преврата от 26 юли.

Премиерът на Мохамед Базум Ухумуду Махамаду се появи в интервю за FRANCE 24 на 30 юли (на френски).

 

В тази новина на AP от 1 август научаваме, че той е задържан извън страната след държавния преврат и че не може да се върне в Нигер. Следователно е невъзможно той да е бил жертва на побой по улиците на Ниамей.

Разбрахме също какво се е случило с министъра на вътрешните работи Хамаду Адаму Сули. Статия в Jeune Afrique (статия зад paywall) от 31 юли гласи, че той е бил „арестуван веднага след началото на преврата“ от военните заговорници, както и министрите на професионалното образование, мините и петрола, и няколко високопоставени членове на президентската партия.

Незабавният му арест се дължи на контрола на министъра върху националната гвардия на страната, според Jeune Afrique. Отново би било невъзможно той да се появи във видеото, заснето на 27 юли, ден след преврата, докато беше в ареста.

Освен това тези двама министри нямат абсолютно никаква прилика с мъжа, пребит от видеото .

 

И така, кой е този човек? Служител на PNDS, с когото се свърза екипът на наблюдателите на FRANCE 24 – и който поиска анонимност предвид настоящата ситуация в Нигер – не успя да го идентифицира.

Той каза, че жертвата е била просто „поддръжник“ на Мохамед Базум, „който е имал нещастието да извика „Да живее Базум“ по време на протеста [за преврат]. Той не е бунтовник. Ако беше другар, аз щяха да го разпознаят", каза той.

Човекът от видеото се е укрил в офисите на PNDS, но не заема позиция в свалено правителство или в президентската партия.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР