„От 1 август предстои да бъде въведена електронната хоспитализация, като

...
„От 1 август предстои да бъде въведена електронната хоспитализация, като
Коментари Харесай

Сербезова: От 1 август ще се въведе електронната хоспитализация

„ От 1 август следва да бъде въведена електронната хоспитализация, като за тази цел сега текат проби, с цел да се построи система без проблеми. Дигитализацията ще помогне за обикалянето от кабинет на кабинет и ще спести време”, съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова.
„ Дигитализацията в опазването на здравето е развой стартират от предходни държавни управления. В последните 6 месеца направихме по този начин, че да наваксаме закъснението на служебното държавно управление. Това е един от инструментите, които ще извадят опазването на здравето „ на светло”, а всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи “, сподели още тя.
По време на конференция в Министерството на здравеопазването беше разисквана дигитализацията на системата, плюсовете, които ще донесе и нововъведенията, които предстоят.
По думите ѝ през последните шест месеца е наваксано забавянето в дигитализацията в бранша, въвеждайки 15 нови услуги. „ Е- опазване на здравето е една от основните промени в системата, тъй като изсветлява процесите, дава ни данни и ни оказва помощ да управляваме по-адекватно процесите”, добави Сербезова.
Дигитализацията в бранша ще обхване забележителна част от обществото, сподели началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.
По думите му от 1 юни всички прегледи при лекари от извънболничната помощ се подават електронно към Националната здравно-информационна система. Предвижда се, с изключение на направлението за хоспитализация да е електронно, епикризата също да е в електронен формат, ще се знае и в коя болница има свободни кревати, с цел да не се лута колата за спешна помощ от едно лечебно заведение към друго.
Ще може да се обобщават данните, свързани с изсветляване на процеса и с възстановяване на качеството на услугите. Според него ще може да се наблюдава дали пациентите се хоспитализират прекомерно постоянно по диагнози, които са свързани, което слага под въпрос качеството на услугата.
Борис Костадинов, заместник-директор на „ Информационно обслужване “, сподели, че се чака преди 1 август пробно да се даде опция на лекарите да тестват електронната хоспитализация. По думите му се възнамеряват спомагателни процеси за подкрепяне на работата на лекари и фармацевти за попълване на е-досиетата на пациентите с повече информация. Предвиждат се и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие, както и опция родителите да имат достъп до е-досието на децата си.
Над 17 млн. електронни предписания са издадени през системата, а записаните прегледи са над 3,5 млн., сподели Ивайло Стойчев от „ Информационно обслужване “. Над три хиляди фармацевти и над четири хиляди лекари работят с Националната здравно-информационна система. Средно дневно се записват над 100 хиляди прегледа.
Асена Сербезова сподели, че ще бъдат отличени лекарите, които до момента са издали най-вече електронни предписания и електронни посоки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР