От 1 август минималните осигурителни вноски ще се вдигнат със

...
От 1 август минималните осигурителни вноски ще се вдигнат със
Коментари Харесай

Минималните осигуровки се вдигат от август

От 1 август минималните осигурителни вноски ще се вдигнат със 70 лева Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лева Това се планува в плана на бюджет на държавното публично обезпечаване за 2023 година

Още при започване на годината минималната заплата стана 780 лева, а за първи път от доста години най-ниските осигуровки се развързаха от нея.

След месец най-ниският предел ще е 780 лева и за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Втората година от майчинството още веднъж ще се изравни с минималната заплата. 780 лева ще е и компенсацията за бащите, които имат право на 2 месеца заплатен отпуск за развъждане на дете до 8 години.

Минималният и оптималният дневен размер на компенсацията за безработица остават без смяна - 18 и 85,71 лева Еднократната помощ при гибел на обезпечено лице остава 540 лева

Промени в изискванията за разпределяне на компенсациите няма. Първите три дни от болничния остават за сметка на работодателя, а Национален осигурителен институт - от четвъртия ден.

В понеделник тристранката ще прегледа трите бюджета на страната.

“През последните години политическите партии, водени от политически популизъм и търсейки бърза и директна политическа и електорална полза, одобриха решения и направиха дейности и бездействия, които унищожават пенсионноосигурителния модел в България ”, се споделя в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това е повода те да не поддържат бюджета на ДОО.

Те не поддържат нарастването на компенсацията за развъждане на дете до 2 година То е необлагаемо и подхожда на брутна работна заплата, по-голяма от междинната в редица стопански действия и региони на страната, което демотивира майките да се върнат на работа, пишат в мнението си от АИКБ. Припомнят и че у нас е най-дългият отпуск по майчинство в Европа - 410 дни, като има и следващ отпуск за сметка на предприятията.

Те не одобряват и запазването на клас прослужено време, както и работодателите да заплащат първите 3 дни болнични. Против са и увеличението на минималните осигурителни прагове.

Липсата на промени в здравната и трудовата експертиза, ограничаващи злоупотребите при отпущането на инвалидни пенсии и интеграцията на хората с увреждания, е различен проблем съгласно работодателите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР