От 1 август 2023 г. в магазините във Франция вече

...
От 1 август 2023 г. в магазините във Франция вече
Коментари Харесай

Франция се отказа от касовите бележки, спестява 150 хил. тона хартия годишно

От 1 август 2023 година в магазините във Франция към този момент не се издават автоматизирано касови бележи, а само в случай че клиентът категорично го изиска. Същото се отнася и за бележките, с които се удостоверява заплащането с банкова карта.

Решението бе взето с промени в закона против разхищението и в интерес на кръговата стопанска система през февруари 2020 година Първоначално мярката трябваше да влезе в действие от 1 януари т.г., след това от 1 април, само че бе отлагана поради възникването на разнообразни нерешени проблеми. В последна сметка от предишния вторник тя към този момент е годна за цяла Франция.

Всяка година в страната се отпечатват по 30 милиарда такива хартиени бележки. Целта е с тяхното унищожаване да бъдат спестени 150 000 т хартия годишно, а 25 млн. дървета да останат неотсечени.

Още един посочван мотив е, че популацията повече няма да бъде в контакт с нездравословни субстанции при отпечатването като да вземем за пример бисфенол А, който може да докара до нарушавания в ендокринната система.

Според допитване до потребителите 58% утвърждават новата система, само че 39% показват, че ще продължат да изискват касови бележки, тъй като им е по-удобно и прегледно. А 3% считат да употребяват една трета опция - да получават бележките си цифрово по имейл, посредством есемес или  QR код. Това обаче изисква гаранции за запазване на персоналните данни. Нещо повече - в случай че търговецът няма нужната техника за задачата, той би могъл да откаже да изпрати “дематериализирания ” документ. Има и опасения, че събраните от клиентите имейли могат да бъдат необятно употребявани за маркетингови цели и те да бъдат бомбардирани с нежелани предложения.

При всички случаи клиентите във Франция отсега нататък би трябвало категорично да заявят предпочитание да получат записка, другояче това няма да стане. Като начало покрай касите ще има напомнящи табели, а касиерите ще са задължени да питат купувачите дали си желаят бележката.

От правилото обаче има и изключения. Задължително ще не престават да се издават хартиени касови бележки при покупка на артикули, които изискват издаването на гаранционна карта - всевъзможни домашен електроуреди, компютри, преносими компютри, телефони, фотоапарати, часовници и така нататък, изброяват френските медии.  

Същото важи към този момент за сметките в заведенията за хранене, хотелите, както и при даването на услуги - фризьорски и козметични салони, автосервизи и прочие, когато сметката надвишава 25 евро.

Бележки ще издават кантарите за претегляне на плодове и зеленчуци, както и касовите автомати за самообслужване, тъй като условието да се излезе от магазина е бележката да бъде сканирана.

Асоциациите на потребителите във Франция са упорствали да има оптималната стойност на покупката, над която бележките на хартия да останат наложителни. Депутатите обаче не са се съобразили с това гледище, по тази причина сега

няма значение дали покупката е за 1, или за 1000 евро.

Едно от огромните терзания на хората е било, че неналичието на хартиените касови бележки прави по-трудна замяната или връщането на стоката, написа френското икономическо издание “Капитал ”.

“Има решения. Дистрибуторите записват осъществените денем търговски преводи, в случай че консуматорът заплаща с банкова карта или чек, тъй че информация за покупката може да бъда открита, само че ще лишава повече време ”, разяснява пред него адвокатката по икономическо право Еманюел Воасе.

В месеците на подготовка някои магазини са въвели свои способи за инспекция на осъществените касови интервенции, в това число стратегии за преданост. Експертите обаче поучават при покупка на облекла или обувки, които може да се окажат не по размер и би трябвало да бъдат върнати, клиентите въпреки всичко да се подсигурят, като си изискат записка на хартия.

Другото огромно терзание е, че без хартиена касова записка клиентите няма по какъв начин да управляват покупките си, изключително в случаите, когато има разминаване сред цената, афиширана на щандовете, и тази на каса. За утешение държавното управление дава обещание да ускори инспекциите в магазините за коректността на търговците.

Всъщност анкети демонстрират, че френските консуматори са разграничени на две. В едната група са тези, които по този начин или другояче рядко поглеждат бележките си и нормално ги изхвърлят в първото кошче, което видят. За тях прибраните по чантите или в джобовете касови бележки са чиста скука.

Втората група държат постоянно да вършат инспекция дали бележката дава отговор по количество и цени на закупеното в магазина и дали няма някаква неточност Затова те не престават да са последователи на досегашната процедура.

Има и такива, които пазят бележките цялостен месец, с цел да си създадат сметките най-после какво са похарчили. Електронните бележки, които могат да бъдат проверявани на смарт телефоните, затрудняват доста хора, изключително по-възрастните. Повечето от тях показват, че се усещат по-сигурни с бележките в ръка.

Не във всички европейски страни отводът от хартиените касови бележки се посреща с екстаз.

Германците и австрийците не престават твърдо да държат на тях. За сметка на това страни като Белгия, Испания и Португалия също са отишли много напред в намирането на други възможности при покупките в магазините.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР