От 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните

...
От 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните
Коментари Харесай

Здравната вноска за безработните вече е 31,20 лв. месечно

От 1 август 2023 година хората, които сами внасят наложителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната, зрелостници -неосигурени на друго съображение и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат най-малко  31,20 лв. месечно, оповестяват от Национална агенция за приходите. 

От първия ден на август тази година е повишен минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, като той към този момент е 780 лева Съгласно Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху месечен застрахователен приход не по-малко от 390 лева и не повече от 3400 лева месечно. 

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят, припомнят от Национална агенция за приходите. Здравноосигурителната вноска за август 2023 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 септември 2023 година Всички, за които поражда обвързване сами да заплащат здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите и декларация Образец №7, напомнят още от приходната организация. Тя се подава /ПИК/на Национална агенция за приходите или КЕП, посредством портала за електронни услуги или в офиса на приходната организация в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това съображение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР