От 1 април родителите на децата, които посещават ясли и

...
От 1 април родителите на децата, които посещават ясли и
Коментари Харесай

От април родителите във Варна няма да плащат такси за ясли и градини

От 1 април родителите на децата, които посещават ясли и градини във Варна, няма да заплащат такси, заяви финансовият шеф на общината Стефка Господинова, която, дружно със заместник-кмета Христо Иванов, показа проектобюджета на крайморския град за тази година.

Общата рамка на бюджета е планувана в размер 647 960 000 лв.. От тях близо 88,3 милиона лв. са планувани да бъдат усвоени с планове по европейските стратегии.

Най-голяма част от бюджета – 36 на 100, ще бъде за  системата на образованието, уточни Господинова. В съпоставяне с предходната година средствата са повишени с близо 30 милиона лв.. 

Общината е възнамерявала близо 143 милиона лв. за финансови разноски. Приоритет ще бъде подобряването на градската среда, ремонтът и рехабилитацията на уличната мрежа и облагородяването на междублоковите пространства. Общината възнамерява да похарчи към 5,4 милиона лв. за озеленяване. За почистването на града ще бъдат обезпечени 44 милиона лв., за осветяване плануваните разноски са двойно увеличени спрямо предходната година и са в размер близо 7 милиона лв..

За системата на опазването на здравето ще бъдат заделени 8,5 милиона лв., като ще продължи осъществяването на 12 общински стратегии. Бюджетът за обществени действия ще бъде малко над 26 милиона, с над 4 милиона повече спрямо 2021 година. Общината възнамерява да обезпечи обществени асистенти на 120 деца, както и да усили парите за Домашния обществен патронаж. За подкрепяне на фамилии, които се нуждаят от инвитро процедури, ще бъдат заделени 376 хиляди лв..

За системата на културата общината възнамерява да задели 26,3 милиона лв. от бюджета. В съпоставяне с предходната година сумата е увеличена с повече от 7 милиона лв..

Общината завършва 2021 година без просрочени отговорности, сподели още Господинова.  Тя акцентира, че през тази година нарастване на локалните налози и такси няма да има. Финансовата непоклатимост на общината разрешава тя да поеме нов дълготраен дълг от 33,3 милиона лв., който ще бъде усвояван на траншове за реализацията на 14 инфраструктурни плана, сподели още Господинова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР