От 1 април правителството на Русия започвя да тества на

...
От 1 април правителството на Русия започвя да тества на
Коментари Харесай

Русия пуска цифрова рубла

От 1 април държавното управление на Русия започвя да тества на процедура така наречен цифровата рубла. Към нея ще бъдат свързани всички съветски банки, като интервенциите ще минават през Централната банка на страната.

Как ще работи цифровата рубла като платежно средство, е научила РИА Новости.

Прототипът на платформата за цифрова рубла е бил подготвен още през декември 2021 година Тестването с действителни клиенти обаче, е решителен стадий от програмата за въвеждане на новото платежно средство, тъй като става въпрос за неповторим електронен код (токен).

В пилотния план ще се правят разплащания с огромни банкови организации и компании. Например, една от най-големите съветски банки ВТБ, ще опита интервенции измежду чиновниците си.

Защо e необходима цифрова рубла

Дигитализацията в стопанската система на Русия продължава.

Освен това, в изискванията на наказания и непрекъснат външен напън от Запада, Централната банка на страната е принудена да приспособява банковата система, разработвайки вътрешни платежни артикули.

С разширението на плана, ще се стигне до опцията за трансгранични разплащания с „ другарски “ страни.

Това ще улесни взаимната търговия. Няма да има проблеми, като да вземем за пример с Индия, чието законодателство не разрешава износа на рупии от страната.

Цифровите валути ще оказват помощ на Русия и на други разрастващи се страни да се откажат от $, разяснява Наталия Милчакова, водещ анализатор във Freedom Finance Global.

По думите ѝ, „ това е един тип застраховка на средствата ви, защото регулаторът незабавно би блокирал евенуални съмнителни транзакции “.

Друг „ плюс “ на цифровата валута е, че в случай че да вземем за пример съответната кредитна институция банкрутира или ѝ бъде лишен лиценза, парите на вложителите се резервират.

Причината е, че цифровият портфейл е в Централната банка, която извършва всички отговорности към клиентите. Това значи, че

цифровата рубла не може да бъде изгубена - средствата при нужда се възвръщат благодарение на неповторим токен.

Идеята е, в близко бъдеще разплащанията с цифрови рубли да се разпространят и в „ умните “ контакти - при бизнеса, на пазара на недвижими парцели и във всевъзможни други области, където се правят огромни по размер разплащания.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР