От 1 април потребителите ще почувстват в сметките си новата

...
От 1 април потребителите ще почувстват в сметките си новата
Коментари Харесай

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

От 1 април потребителите ще почувстват в сметките си новата цена на газа. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов.

Той бе безапелационен, че цената на газа, която е съумяла да контракти " Булгаргаз ", е задоволително конкурентна.

По негови думи се чака още през днешния ден КЕВР да получат контракта, тъй че от 1 април на тази база да изчислят новата цена на парното и газа за енергоразпределителните сдружения.

Във връзка с отстъпката от 5 август предходната година, когато започваха договарянията, Николов изясни, че ще се направи сконтиране на някои от сметките и ще бъдат върнати парите.

" Топлофикация " -София или друго разпределително сдружение, което има пряк контракт с " Булгаргаз ", в случай че получи тези пари, може да злоупотреби и да не обезщети клиентите си, тъй като никой не ги задължава, изясни той. По тази причина имало работна група, която евентуално ще направи изменение на Закона за енергетиката, тъй че да се даде опция на КЕВР най-малко клиентите към контролирания пазар да получат това обезщетение.

Едва ли ще бъдат пари в брой, най-вероятно в сметките, които получат след това, разясни Николов.

Той акцентира, че по-ниската контрактувана цена на газа не значи автоматизирано понижение на цените от 40% за потребителите на топлинни услуги и газ. Причината е, че при тях това е съставния елемент, която би трябвало да се пресметна, и макар че понижението ще е по-малко, то ще се усети доста, по негови думи.

Промените в Закона за енергетиката ще влязат в действие от 1 април, уточни още веднъж Николов.

Той съобщи, че договарянето на по-ниската цена на газа е логически край на тежки договаряния, а фактът, че това се е случило на националния ни празник 3 март може би е било алегорично от страна на " Газпром ".

Запитан за какво България е останала последната страна, която се възползва от това да предоговаря по-ниски цени, Николов разясни, че страната ни е знаела желанието на " Газпром " да изиска смяна в точката на достъп.

" Преди България се доставяше през така наречен трансбалкански тръбопровод, влизащ през Румъния, в този момент " Газпром " желаеха промяната през " Турски поток " - България към този момент имаше мощни причини, с които да натиска отсрещната страна да понижава цената на газа, чакаше се комфортният миг ", уточни той.

Той бе безапелационен, че информацията, че ние надалеч не купуваме газа на най-ниската цена, е " мощно спекулативна " и е от хора, които желаят да навредят или не схващат.

Николов акцентира, че в този момент имаме имаме най-ниската цена, която обаче не е меродавна единствено за България.

Той подсети, че страната ни към този момент купува газ както от Гърция, по този начин и ще купува от Азербайджан, от Александруполис, от Румъния - т.е. България към този момент имала основан пазар и съгласно Николов тази цена ще натисне или другите цени да бъдат равни с нея, или другите цени ще вършат по този начин, че тя да е още по-ниска.

Той изрази увереност, че това понижение на цената е нямало да се реализира, в случай че сме нямали и други други възможности. Това, че можем да купуваме и друга газ, направи по този начин, че " Газпром " да бъде по-кооперативна при договарянията, изясни Николов.

По негови думи главната заслуга за постигнатата по-ниска цена е преди всичко на Европейска комисия и на второ - на държавното управление, което е застанало зад преговорния екип.

В умозаключение той съобщи, че се чака цената да върви още надолу.

И съгласно някогашния енергиен министър и сегашен кмет на регион " Средец " в София Трайчо Трайков няма по какъв начин потребителите да не усетят понижението на цената на природния газ. Намалението е осезаемо, само че представете си какви суми поради договорите са надвзети за 10 години, прикани Трайков: " 150 милиона от август месец 2019 година до момента ще се връщат от " Газпром ", представете си какво дране е било 10 години. "

По думите на Трайков пред bTV поради безпричинно по-високата цена всеки консуматор на парно е плащал няколкостотин лв. повече всяка години.

Въпреки това Трайчо Трайков е оптимист и съгласно него тъкмо потребителите на парно ще усетят най-ясно новите цени. Останалите консуматори ще го усетят в цените на продуктите, въпреки и да не може да тях да им се върне с касова записка, примерно, 2 стотинки от закупения самун преди шест месеца. При парното обаче може да се чака понижение от 20-25% от цената. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР