От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с

...
От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с
Коментари Харесай

Отпада хартиената рецепта: От 1 април лекарствата ще се изписват само електронно

От 1 април отпада разновидността за определяне на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лекуване по този метод. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

По думите му стана ясно, че е-рецептите повече няма да бъдат отлагани във времето. Системата била тествана и работела офлайн.

Връщането на хартиената рецепта е краткотрайно

Възможността за определяне на антибиотици и на хартия беше краткотрайно възобновена в средата на декември, откакто в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката предписания, поради софтуерни проблеми или липса на посочения в електронната рецепта медикамент.

Тогава и лекари, и зъболекари алармираха за усложнения в изписването на електронна рецепта, незабавните медици оповестиха, че не разполагат с електронен автограф, нито с компютри в колите за спешна помощ, което значи, че не могат да изпишат лекуване на пациентите си. 

Решението за това ще остане в действие до 1 април 2024 година

Малко преди Коледа зам.-министър Илко Гетов изясни, че е допустимо след 1 април да има изключения, в които антибиотик да се изписва на хартия – да вземем за пример за лекари-пенсионери. Днес стана ясно обаче, че изключения повече няма да има.

При офлайн режим рецептата ще се резервира в мобилното устройство и когато се възвърне връзката с интернет, ще се изпраща към здравната осведомителна система.

Окончателното решение ще стане ясно в петък

Миналата година от Лекарския съюз оповестиха, че хартиената рецепта би трябвало да се резервира като вид, до момента в който най-малко 70 % от рецептите започнат да се изписват електронно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР