От 1 април: над 600 хиляди пациенти ще плащат по-малко

...
От 1 април: над 600 хиляди пациенти ще плащат по-малко
Коментари Харесай

От 1 април: над 600 хиляди пациенти ще плащат по-малко за лекарствата си

От 1 април: над 600 хиляди пациенти ще заплащат по-малко за медикаментите си. Над 600 хиляди пациенти ще получават изцяло гратис или с понижено доплащане медикаментите си за сърдечно съдови болести от 1 април, оповестяват от Националната здравноосигурителна каса.

Надзорният съвет на НЗОК приема да се вкара през 2024 година повишение равнището на възнаграждение на лист от лекарствени артикули за домашно лекуване, обединени в 52 групи предопределени за лекуване на хронични сърдечно съдови болести.

Според взетото от Надзора решение Касата ще заплаща лекарствените артикули за домашно лекуване

от месец април 2024 година Това ще стане допустимо след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули за регистриране на измененията в Позитивния лекарствен лист.

„ Решението за включване на лекарствените артикули за хронични сърдечно съдови болести е в осъществяване на дълготрайната тактика на НЗОК за цялостно реимбурсиране на лекарствените артикули за обществено значими хронични болести и за разширение на групата медикаменти, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност “, споделят от Здравната каса.

Въвеждането на по-високото равнище на възнаграждение на медикаментите от описаните групи ще има за пациентите сериозен обществен резултат, защото ще бъде уголемен достъпът до терапия на сърдечно съдовите болести и понижаване на случаите за отвод от терапия по финансови аргументи. Припомняме, че съгласно статистиката тези болести са водеща причина за смъртността в България.

„ Всеки пациент би трябвало да има достъп до ранно и оптимално съответно и дейно лекуване.

Това е една дребна стъпка към това “, сподели доцент Васил Трайков – ръководител на Дружеството на кардиолозите в България.

Пред БНР той добави, че има още редица стъпки, които би трябвало да се извървят дружно с институциите, с цел да се получи още по-добро опазване на здравето, което да подсигурява положително лекуване и недопускане на заболяване на българските жители.

В решението става въпрос главно за лекарства за лекуване на хипертония, означи доцент Трайков. „ Здравеопазването като цяло имаше потребност от по-добро финансиране – нещо, което се случва в последно време, което е отлично “, сподели той в предаването „ Преди всички “.

По думите му тази стъпка ще разреши по-лесен достъп до някои от медикаментите, което е извънредно значимо:

„ Очакваме това да се разшири като обсег и да обхване и лекарства за други болести, да вземем за пример тези срещу съсирване на кръвта “.

Специалистът преглежда това решение като развой, а не като еднократен акт:

„ Този развой не визира единствено медикаментите, само че и медицинските произведения, част от които към момента не са реимбурсирани изцяло. Това, което се случва с медикаментите, е единствено една частичка от огромния пъзел “.

Евгени Георгиев, който е сърдечно трансплантиран,

описа за БНР, че доплаща към 250 лева за медикаменти за сърце и високо кръвно, с ангажимента, че част от медикаментите си набира от чужбина.

„ За да одобряваме качествени лекарства, когато се взема решение какви медикаменти ще можем да получаваме, какви медикаменти ще се възстановяват за нас и по-малко пари да даваме за тях, би трябвало да се види тези медикаменти какъв брой са положителни, какъв брой време са били на пазара, какъв е бил изпитателният период и какво влияние имат върху пациентите “, изрече мнението си той. И добави:

„ Не може да са длъжни всички кардиолози да изписват един тип медикамент, тъй като той ще е с 50 ст. или 1 лева по-евтин от другото или ще е реимбурсиран напълно “.

Ако пациент има назначени няколко медикаменти от една и съща група, НЗОК може да реимбурсира единствено едно, уточни още той.

Доц. Трайков акцентира обаче, че регулацията, с цел да се допусне един медикамент на пазара, е извънредно прецизна. Според него пациентът би трябвало да има избор и в случай че той желае да поеме по-скъпоструващо лекуване, той би трябвало да има избор и да му бъде предписано такова.

 

Източник: НЗОК, БНР

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР